25/4/2019 11:23

Η Γενική Γραμματεία Κυβέρνησης αποστέλλει κοινό δελτίο τύπου της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για το θέμα της  πρόσφατης γέννησης παιδιού με μεταφορά μητρικής ατράκτου (παιδί «τριών γονέων»).

Σημειώνουμε ότι και οι δύο Επιτροπές το έχουν αναρτήσει και στις ιστοσελίδες τους (www.biothetics,eiaya.gov.gr αντίστοιχα).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε από την αρμόδια επιστημονική ομάδα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης η γέννηση παιδιού με μεταφορά μιτωτικής («μητρικής»)  ατράκτου, γνωστό επίσης ως παιδί «τριών γονέων». Η γέννηση αυτή αποτελεί κλινική δοκιμή στο πλαίσιο εξελισσόμενου ερευνητικού πρωτοκόλλου. Με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν αποτελεί καθιερωμένη θεραπεία υπογονιμότητας, ούτε αναγνωρισμένη μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τονίζεται ότι, ενόσω εξελίσσεται διεθνώς η ερευνητική διαδικασία στο πεδίο αυτό, η τρέχουσα κλινική έρευνα δεν μπορεί να εμφανίζεται ως μέθοδος ασφαλής, δεδομένου ότι  δεν είναι γνωστοί οι μελλοντικοί κίνδυνοι και οι επιπλοκές, τις οποίες θα αναδείξει ή αποκλείσει η ολοκλήρωση της έρευνας και η μακροχρόνια παρακολούθηση των παιδιών που θα γεννηθούν.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads