15/4/2019 12:07

Οι εταιρείες Novo Nordisk, Sanofi και Eli Lilly κατηγορήθηκαν για τιμολογιακό καρτέλ.  Βαριές εκφράσεις και σκληρούς χαρακτηρισμούς δέχθηκαν τα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών Novo Nordisk, Sanofi και Εli Lilly κατά τη διάρκεια τρίωρης ακρόασης στο Κογκρέσο.

Συγκεκριμένα, δέχτηκαν επίθεση για τις πολιτικές τους και κατηγορήθηκαν για αδιαφάνεια από την Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της επιτροπής Frank Pallone έκανε λόγο για «κατάρρευση της αγοράς» και δήλωσε: «Φαίνεται ότι υπάρχει περιορισμένος ανταγωνισμός και ελάχιστο κίνητρο για να διατηρηθούν οι τιμές σε επίπεδα που οι ασθενείς μπορούν να αντέξουν οικονομικά».

Η Diana DeGette, επικεφαλής σχετικής έρευνας που διεξήχθη πέρυσι, είπε πως η έρευνα έδειξε «ένα σύστημα με πλήρη έλλειψη διαφάνειας στην τιμολόγηση» και αναφέρθηκε σε ασθενείς που αναγκάζονται να μειώσουν τις δόσεις των φαρμάκων τους για να ανταπεξέλθουν στο κόστος και με σοβαρό κίνδυνο της υγείας τους. Τα στελέχη των εταιρειών παραδέχτηκαν ότι οι τιμές της ινσουλίνης είναι υψηλές, αλλά υπάρχουν εκπτώσεις και άλλοι τρόποι για να μειωθεί το κόστος για τους ασθενείς. Τότε τους ζητήθηκαν εξηγήσεις, γιατί η μέση τιμή της ινσουλίνης σχεδόν τριπλασιάστηκε μεταξύ των ετών 2002-2013. Οι εταιρείες έριξαν την ευθύνη στα rebates που τους επιβάλλονται, προκαλώντας την οργή των μελών της Επιτροπής, καθώς –όπως ισχυρίστηκαν– αυτά αφορούν την καθαρή τιμή.

Η Jan Schakowsky μίλησε για καρτέλ στις τιμές της ινσουλίνης από τη μεριά των τριών εταιρειών και είπε ότι δεν θα τους επιτρέψει να μιλούν χωρίς διαφανή στοιχεία και χωρίς την ανάληψη της ευθύνης. Η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ. Θα γίνουν και άλλες ακροάσεις και με άλλους φορείς της αγοράς, περιλαμβανομένων ασφαλιστικών εταιρειών και φαρμακοποιών. Να σημειωθεί ότι η Eli Lilly λάνσαρε πρόσφατα φτηνότερο αντίγραφο της Humalog, ενώ η Sanofi ανακοίνωσε –πριν από την ακρόαση– ότι θα καλύψει μέρος του κόστους για τους ασθενείς.

Πηγή: f.daily

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads