10/4/2019 17:00

Με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου σχετίζεται η κατανάλωση συμπληρωμάτων ασβεστίου σε υψηλές δόσεις κάθε μέρα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ωστόσο, η έρευνα στην οποία πήραν μέρος περισσότεροι από 27.000 ενήλικες, έδειξε ότι δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για το ασβέστιο που προσλαμβάνεται από τις τροφές.

Ειδικότερα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας, Φανγκ Ζανγκ, του Πανεπιστημίου του Ταφτς, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος από καρκίνο είναι έως δύο φορές πιθανότερος σε άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου σε υψηλές δόσεις (πάνω από 1.000 μιλιγκράμ τη μέρα), σε σύγκριση με άτομα που δεν τα χρησιμοποιούν καθόλου.

Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στην πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων από τροφές και από συμπληρώματα διατροφής, με τα ποσοστά θνησιμότητας λόγω διαφόρων ασθενειών (καρδιαγγειακές, καρκίνους κλπ).

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η επαρκής πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων μειώνει την θνησιμότητα ανεξαρτήτως αιτίου, μόνο όμως στην περίπτωση που τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την κατανάλωση των αντίστοιχων τροφών και όχι από συμπληρώματα διατροφής.

Παράλληλα, η έρευνα έδειξε ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμινών Α και Κ, μαγνησίου και ψευδαργύρου μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, εφόσον προέρχονται από την κατανάλωση τροφών. Επίσης βρέθηκε ότι η αυξημένη ποσότητα πρόσληψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D, όταν δεν είναι απαραίτητη (από άτομα με επαρκή επίπεδα αυτής της βιταμίνης στον οργανισμό τους), μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα θανάτου. Τελος, η συσχέτιση μεταξύ της χρήσης συμπληρωμάτων ασβεστίου και του θανάτου από καρκίνο κατέστη φανερή.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine».

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads