8/4/2019 11:38

Με αφορμή τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με την χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ η Διοίκηση του Οργανισμού εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Οι ασθενείς ή οι συνοδοί τους που προσέρχονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούνται απρόσκοπτα. Σε μηνιαία βάση εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού περισσότεροι από 80.000 ασφαλισμένοι και 4.500 ανασφάλιστοι. Η ετήσια δαπάνη για τα φάρμακα που διακινούνται από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υπερβαίνει το 1 δις ευρώ.

Η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται δωρεάν, χωρίς καμία συμμετοχή των ασθενών.  Συνολικά στη χώρα λειτουργούν 34 φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ενώ υπάρχουν και επιπλέον 70 σημεία διανομής –κυρίως σε Κέντρα Υγείας και δημόσιες υπηρεσίες– σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, στα οποία αποστέλλονται φάρμακα υψηλού κόστους (εκτελεσμένες συνταγές) για τους ασθενείς.  Σε όλα τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται είτε απευθείας είτε προγραμματισμένα (για επαναλαμβανόμενες συνταγές), κατά μέσο όρο, σε περίπου μία εβδομάδα ώστε να εξασφαλίζεται συνέχεια της θεραπείας.  Ειδικά το φαρμακείο της Τούμπας εξυπηρετεί 350 – 600 ασθενείς καθημερινά, από τους οποίους ένας σημαντικός αριθμός είναι κάτοικοι άλλων δήμων που μπορούν να εξυπηρετηθούν από φαρμακεία του Οργανισμού που λειτουργούν στους τόπους διαμονής τους.

Στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών ή συνοδών τους, τόσο από την Περιφέρεια όσο και όσων διαμένουν στην περιοχή.  Επισημαίνεται ότι στις Υγειονομικές Περιφέρειες Μακεδονίας (3η) και Μακεδονίας – Θράκης (4η) λειτουργούν για την εξυπηρέτηση του κοινού 7 αυτόνομα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και 16 σημεία διανομής –αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads