20/3/2019 12:52

Αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup της εταιρείας Bayer AG με βάση τη  glyphosate προκάλεσε καρκίνο σε έναν άνδρα από την Καλιφόρνια. 

Πρόκειται για τη την δεύτερη ανάλογη απόφαση που εκδίδεται από αμερικανικό δικαστήριο μέσα σε οκτώ μήνες. Στην πρώτη το δικαστήριο είχε επιδικάσει στους ενάγοντες 289εκατ. δολάρια. 

Σημειώνεται πως το ζιζανιοκτόνο παραγόταν από τη Monsanto την οποία εξαγόρασε η Bayer. 

Η ομόφωνη απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο, προέκυψε μετά από πέντε ημέρες συζήτησης. 

Έτσι έκριναν ομόφωνα ότι το Roundup, ένα από τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλον τον κόσμο, ευθύνεται για το λέμφωνα non-Hodgkin από το οποίο ασθένησε ο Έντουιν Χάρντεμαν.

Οι ένορκοι καλούνται τώρα να αποφασίσουν εάν και κατά πόσο ευθύνεται η εταιρεία και να επιδικάσουν την πιθανή αποζημίωση που δικαιούται ο Χάρντεμαν. Οι δικηγόροι του θα μπορέσουν να παρουσιάσουν τυχόν αποδείξεις που έχουν στην κατοχή τους και οι οποίες δείχνουν αν η Bayer επιχείρησε να επηρεάσει επιστήμονες, τις ρυθμιστικές αρχές ή το κοινό σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων της.

Η Bayer, η οποία αρνείται τους ισχυρισμούς ότι το glyphosate ή το Roundup προκαλούν καρκίνο,  δήλωσε ότι είναι απογοητευμένη από την αρχική απόφαση του δικαστηρίου. 

“Είμαστε σίγουροι ότι τα στοιχεία στη δεύτερη φάση θα δείξουν ότι η συμπεριφορά της Monsanto ήταν κατάλληλη και ότι η εταιρεία δεν θα έπρεπε να είναι υπεύθυνη για τον καρκίνο του κ. Hardeman”, ανέφερε η εταιρεία.

H γλυφοσάτη είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία για την εξολόθρευση  ζιζανίων παγκοσμίως. Η Roundup της Monsanto ήταν ο πρώτος «φονιάς» ζιζανίων με βάση τη γλυφοσάτη, αλλά πλέον δεν προστατεύεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και υπάρχουν πολλές άλλες εκδοχές στην αγορά. Η Bayer δεν παρέχει στοιχεία πωλήσεων για το προϊόν.

Η υπόθεση αυτή είναι μόλις η δεύτερη από τις περίπου 11.200 αγωγές που έχουν κατατεθεί στις ΗΠΑ για το Roundup. Σε έναν άλλο άνδρα από την Καλιφόρνια επιδικάστηκε ποσό 289 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Αύγουστο, αφού πολιτειακό δικαστήριο έκρινε ότι το Roundup του προκάλεσε καρκίνο. Το ποσό μειώθηκε κατόπιν στα 78 εκατομμύρια και σήμερα η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο εφετείο. 

Η Bayer είχε υποστηρίξει ότι η κριτική επιτροπή επηρεάστηκε υπερβολικά από τους ισχυρισμούς των δικηγόρων των εναγόντων ότι υπήρξε παράνομη συμπεριφορά.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads