12/3/2019 15:27

Τη ζημία που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο την περίοδο 2006-2010 «λόγω μη σύννομων πράξεων και παραλείψεων», περιέγραψε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Υπ. Υγείας, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό Δημόσιο, για μία σειρά μη σύννομων λόγων την περίοδο 2006-2010, δεν εισέπραξε τα ποσά που θα έπρεπε να έχει εισπράξει από φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω του rebate, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, το συνολικό ποσό που δεν εισπράχθηκε από το Δημόσιο «για διάφορους λόγους, όχι σύννομους, ανέρχεται σε περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ».

Tα rebates και clawback είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει ανά καιρούς αντιδράσεις από τις φαρμακευτικές, αλλά και έχει εξελιχθεί σε ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης.

Σημειώνεται ότι για το 2018 από το σύνολο των φαρμάκων, στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ εισήλθαν το 2018 σκευάσματα αξίας 4,526 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,475 δισ. ευρώ καλύπτει το ελληνικό Δημόσιο (ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία). Από κει και πέρα μέσω των μέτρων clawback και rebate οι φαρμακευτικές εταιρείες επέστρεψαν 1,426 δισ. ευρώ.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads