7/3/2019 01:12

Η κυβέρνηση ψηφίζει σήμερα στη Βουλή νόμο με τον οποίον αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων και επιτρέπονται για πρώτη φορά αυξήσεις έως 10% ετησίως στις τιμές τους, καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της. «Προχωράμε σε ένα νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων με το οποίο για πρώτη φορά ασκείται διαφανής, τίμια, δίκαιη, ισορροπημένη και βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική» απαντάει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή την τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων, κάνοντας λόγο για «το μεγαλύτερο ρουσφέτι στις φαρμακευτικές» εις βάρος των ασθενών.

Άδωνις Γεωργιάδης : Ο Σύριζα υπέκυψε στον εκβιασμό των φαρμακευτικών

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέκυψε στον εκβιασμό των φαρμακευτικών βιομηχανιών και μάλιστα το παραδέχεται και δημοσίως.

Ο κ. Ξανθός είναι ο πρώτος που δημόσια παραδέχεται χωρίς ντροπή από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση Τσίπρα νομοθετεί υπό την απειλή των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. «Η πρώτη φορά Αριστερά υποχωρεί μπροστά στον εκβιασμό» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης και σημείωσε ότι ανάλογη τακτική είχαν χρησιμοποιήσει οι φαρμακευτικές και προς τους προηγούμενους υπουργούς Υγείας, αλλά δεν υπέκυψαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπήρχε πραγματικός φόβος να αποσυρθούν οι φαρμακευτικές εταιρίες από την ελληνική αγορά.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι με την τροπολογία αυτή για την αλλαγή της τιμολόγησης των φαρμάκων, οι τιμές θα αυξηθούν κατά 10%. «Θα αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων και το κέρδος θα πάει στις φαρμακευτικές βιομηχανίες» τόνισε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Στις 10 Φεβρουαρίου του 2017 ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στη Βουλή τα εξής: “Το σκάνδαλο της Novartis είναι η έκφραση ενός αδιαφανούς τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, ο οποίος έχει βασιστεί σε συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα. Καθοριστικός παράγοντας υπήρξε το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελούσε χώρα αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων σε άλλες 55 χώρες. Κατά συνέπεια, μια υψηλή τιμή στη χώρα μας εξασφάλιζε αυξημένα κέρδη σε άλλες 55 χώρες για τις εταιρίες, οι οποίες 55 χώρες συνιστούν και τη μεγαλύτερη αγορά”.

Ο κ. Τσίπρας που τα δήλωνε αυτά, ψηφίζει σήμερα στη Βουλή νόμο με τον οποίον αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων και επιτρέπονται για πρώτη φορά αυξήσεις έως 10% ετησίως στις τιμές τους. Δηλαδή βάσει των όσων ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ισχυριζόταν και αφού η χώρα μας αποτελεί χώρα αναφοράς για όλες τις άλλες χώρες, ο σημερινός νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, ενώ ο νόμος της ΝΔ προέβλεπε ότι η τιμή των φαρμάκων καθοριζόταν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε., από σήμερα οι τιμές θα καθορίζονται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές όχι της Ε.Ε, αλλά μόνο της ευρωζώνης. Έτσι όμως αποκλείονται όλες οι φτωχότερες χώρες με τις χαμηλότερες τιμές και διευκολύνονται για πρώτη φορά οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων σε 55 χώρες.

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει ένα τόσο μεγάλο δώρο στις πολυεθνικές εταιρείες, το μόνο που βρήκε να πει ο Υπουργός Υγείας είναι ότι κάποιες από αυτές απείλησαν ότι θα αποσύρουν τα φάρμακά τους από την Ελλάδα λόγω των χαμηλών τιμών. Με απλά λόγια ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αυτό το δώρο εκβιαζόμενη.

Μόνο που οι πολίτες καταλαβαίνουν πια ποιος δήθεν πολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, ενώ στην πραγματικότητα τα υπηρετεί με σκανδαλώδη τρόπο».

Τι υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας

Για «ανεύθυνη, δημαγωγική και λαϊκίστικη στάση της αντιπολίτευσης» έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ για  δήθεν « δώρο του ΣΥΡΙΖΑ στις πολυεθνικές (…) (επειδή) ο σημερινός νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία:

α) Από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, αυξάνεται η τιμή σε 2.061 φάρμακα, μειώνεται σε 2.014 και μένει ίδια σε 1.428. Επομένως το ισοζύγιο είναι ισοσκελισμένο και άρα δεν τίθεται θέμα μονομερούς αύξησης τιμών. Η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς θα επηρεάσει και θετικά αλλά και αρνητικά τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών.  

β) Οι τιμές στα ακριβά φάρμακα κατά κύριο λόγο μειώνονται   

γ)Οι αυξήσεις αφορούν κυρίως φθηνά φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι διασφαλίζεται η παρουσία παλιών και αξιόπιστων φαρμάκων στη χώρα μας αφού αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος απόσυρσης και αντικατάστασής τους με άλλα ακριβότερα ενώ ταυτόχρονα μειώνονται και οι παράλληλες εξαγωγές.

Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο ζήτημα είναι η διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης των φαρμάκων και αυτό για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα.

«Έχουμε δώσει δείγματα γραφής.  Δημιουργείται νέο τοπίο στον τομέα του φαρμάκου στην Ελλάδα και το ξέρουν οι πάντες αυτό.  Υπάρχει ηθικοποίηση.   Η διαδικασία τιμολόγησης από τον ΕΟΦ είναι απολύτως διαφανής και δεν έχει πει κουβέντα κανένας όλα αυτά τα χρόνια.  Και δεν έχει αμφισβητηθεί ότι ο διάλογος είναι θεσμικός και γίνεται πάνω στο τραπέζι.  Και ότι υπάρχουν εργαλεία θεσμικού διαλόγου.  Για πρώτη φορά δεν γίνονται διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Και να σας πω και κάτι; Εμείς δεν έχουμε συμβούλους που ήξερε όλος ο κόσμος ότι είχαν σχέση με τη βιομηχανία. Για να τελειώσουμε και με τα “δωράκια”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια ο κ. Ξανθός επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωσή της προκλητική και θρασύτατη:

«Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας δίνει το σήμα τεράστιας αναξιοπιστίας και τεράστιας ανυποληψίας απέναντι στη φαρμακευτική αγορά. Θέλετε και να κυβερνήσετε τρομάρα σας, με  τέτοια ανεύθυνη, δημαγωγική και λαϊκιστική στάση. Το μόνο που θέλετε είναι να πλήξετε ηθικά την κυβέρνηση αλλά δεν θα τα καταφέρετε», είπε ο Υπουργός.  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads