18/2/2019 12:35

Τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών, αλλά και τη διάδοχη κατάσταση, μετά την κατάργηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις» κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής.

Το νομοσχέδιο των 442 σελίδων (χωρίς να συνυπολογίζονται οι συνοδευτικές Εκθέσεις, και 147 άρθρα), προγραμματίστηκε να εισαχθεί για πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων την Τρίτη 19/2 (10 πμ).

Από τις κυριότερες ρυθμίσεις είναι η κατάργηση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με τη σημερινή του μορφή, και μετατροπή σε του Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο νέος φορέας θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με διοικητικό συμβούλιο τριετούς θητείας, με πρόεδρο που θα διορίζεται κατόπιν υπουργικής απόφασης. 

Στις αρμοδιότητες του ΕΟΔΥ περιλαμβάνεται η παρακολούθηση και εκτίμηση της Υγείας του πληθυσμού, η επιδημιολογική καταγραφή και συνεχής εποπτεία επίπτωσης των νοσημάτων.
Στο νέο οργανισμό δίνεται δυνατότητα λειτουργίας Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, ενώ υπάλληλοι του σημερινού ΚΕΕΛΠΝΟ που έχουν μεταταχθεί σε άλλο φορέα θα μπορούν να μετακινηθούν στον ΕΟΔΥ.

Επίσης, προβλέπεται η λειτουργίας χώρων εποπτευόμενης χρήσης, από εγκεκριμένους οργανισμούς ή φορείς για δράσεις κατά των ναρκωτικών, όπου θα παρέχονται υπηρεσίες για την ασφαλέστερη χρήση ναρκωτικών ουσιών και τη μείωση της βλάβης και των αρνητικών επιπτώσεων που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών.

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads