24/1/2019 16:16

Του Παναγιώτη Γεωργιάδη, Πιστοποιημένος Υπνοθεραπευτής του V.ROSS CENTER

Το γοργόν ενίοτε μπορεί να έχει και χάρη και μάλιστα στη θεραπεία τόσο της ψυχής όσο και του σώματος. Αυτό τουλάχιστον ενστερνίζεται η θεραπευτική ύπνωση,  που επί της ουσίας είναι μία βραχεία θεραπευτική μέθοδος που ενδείκνυται συμπληρωματικά τόσο για ψυχικά όσο και παθολογικά νοσήματα. Στην ύπνωση  ξεγελάμε το συνειδητό και επικοινωνούμε απευθείας με το ασυνείδητο, προκειμένου να το  επαναπροσδιορίσουμε, ή να το κατευθύνουμε, αναφέρει ο Ψυχοθεραπευτής-κλινικός Υπνοθεραπευτής Ε.Κ.Π.Α  και μέλος του American Board of Hypnotherapists Παναγιώτης Γεωργιάδης. «Χωρίς να αποτελεί κανόνα γιατί κάθε περίπτωση είναι μοναδική,  συχνά χρειάζονται από 4-12 συνεδρίες».  Που όμως έχει ένδειξη η εν λόγω μέθοδος και σε ποιες περιπτώσεις απαγορεύεται ρητά;

Ψυχοπαθολογικά

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η  ύπνωση μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία ψυχοπαθολογικών περιπτώσεων όπως : κατάθλιψη , αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού,  μικροβιοφοβία, νοσοφοβία, υψοφοβία, αγοραφοβία, μανιοκατάθλιψη, διαταραχές εικόνας εαυτού, φόβος έκθεσης, αϋπνίες,  ελαφρύτερες ή  βαρύτερες εξαρτήσεις. Μπορεί επίσης να βοηθήσει  και στην μείωση  μακροχρόνια της φαρμακευτικής αγωγής – πάντα με τη σύμφωνη γνώμη  του ψυχιάτρου.

Αυτοάνοσα  και ψυχοσωματικά

« Η  ύπνωση, ενδείκνυται σε  καταστάσεις αυτοάνοσων  και ψυχοσωματικών ασθενειών όπως : ψωρίαση, ψωριασική αρθρίτιδα, πολυκυστικές ωοθήκες, διαταραχές περιόδου, Χασιμότο, δερματικές παθήσεις, ινομυώματα, κύστες, ογκολογικά ,στομαχικές διαταραχές, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, νευρική ανορεξία, κ.λ.π». Όπως τονίζει ο κ. Γεωργιάδης η ύπνωση απαγορεύεται ρητά σε περιπτώσεις επιληψίας.

Πως λειτουργεί

 «Η βαθύτερη ρίζα των αυτοάνοσων, αλλά και των ψυχοσωματικών ασθενειών, πολύ συχνά είναι μία εσωτερική σύγκρουση,  η οποία λαμβάνει χώρα στις πτυχές του ασυνείδητου, συχνά με την πλήρη άγνοια του συνειδητού νου του ασθενούς. Έτσι λοιπόν μέσα από την θεραπευτική ύπνωση ανοίγουμε τον δρόμο επικοινωνίας με τις παρυφές του ασυνείδητου, χτυπώντας συνεδρία, συνεδρία το πρόβλημα στη ρίζα του και όχι εξαφανίζοντας μόνο το σύμπτωμα».  Όπως επισημαίνει ο  κ. Γεωργιάδης,  για όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα μας,  μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει η ΣΑΣΑ,  που όπως εξηγεί πρόκειται για ένα  αρτικόλεξο από τις λέξεις σκέψη, αίσθημα, συμπεριφορά, αποτέλεσμα.  «Τα πάντα ξεκινάνε από μία σκέψη, αυτή η σκέψη δημιουργεί ένα αίσθημα, αυτό το αίσθημα οδηγεί σε μία συμπεριφορά και αυτή η συμπεριφορά έχει ένα αποτέλεσμα». Μέσα από την ύπνωση έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε στην αλλαγή του τρόπου σκέψης κάτι που με τη σειρά του οδηγεί πολύ πιο εύκολα στη θεραπεία, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για την ιστορία…

Οι  πρώτες  υπνώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα, στα θεραπευτήρια και ονομάζονταν  εγκοιμήσεις. Η  ύπνωση χρησιμοποιήθηκε  κατά κόρον στη διάρκεια των  Α και Β΄ Παγκοσμίων Πολέμων  από τους στρατιωτικούς ιατρούς. Στην Αμερική η ύπνωση έχει εγκριθεί από τον  Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο ως θεραπευτική μέθοδος από το 1955,  και οι πρώτες Πανεπιστημιακές έδρες δημιουργήθηκαν εκείνη τη χρονιά σε αρκετές Πολιτείες. Στην Ευρώπη ο Βρετανικός Σύλλογος Ψυχολόγων αποδέχτηκε την ύπνωση σα θεραπευτική μέθοδο το 1961.  Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κύριο Γεωργιάδη, μόλις το 2017 το ΕΚΠΑ εκπόνησε πρόγραμμα εκπαίδευσης με τίτλο «Ύπνωση-χαρακτηριστικά και θεραπευτικές εφαρμογές».

 

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads