15/1/2019 15:40

Συνέντευξη τύπου με θέμα “Η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου 11πλασιάζει την πιθανότητα διακοπής καπνίσματος στην Ελλάδα” παραχώρησαν οι παρακάτω καθηγητές: Κωνσταντίνος Πουλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Δρ Αναστασία Μπαρμπούνη, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Δρ Γεώργιος Σιάκας, διευθυντής Ερευνών της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός κύριος ερευνητής της μελέτης Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο-ΕΣΔΥ-Παν. Πάτρας.

Μεταξύ άλλων τα ειπώθηκαν τα εξής:

Σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων που έχουν διακόψει το κάπνισμα τα τελευταία χρόνια (κυρίως από το 2014 και μετά) χρησιμοποιούν ή χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σπανιότατη η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε παλαιούς πρώην καπνιστές (διέκοψαν το κάπνισμα πριν το 2011).

Η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου 11πλασιάζει την πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος για όσους διέκοψαν το κάπνισμα από το 2014 και μετά.

—Με βάση την αύξηση της πιθανότητας οι καθημερινοί χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου να είναι πρώην καπνιστές, η Ελλάδα είναι η πιο επιτυχημένη χώρα παγκοσμίως στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

—Παρατηρείται επιτάχυνση της ελάττωσης του καπνίσματος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, και φαίνεται πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει σημαντική συνεισφορά σε αυτό.

—Φαίνεται πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει οφέλη για τη Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα λόγω της χρήσης και αποτελεσματικότητας στη διακοπή του καπνίσματος.

—Απαιτούνται ενέργειες που θα μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, στοχεύοντας στους καπνιστές που αρνούνται να λάβουν ή αποτυγχάνουν να διακόψουν το κάπνισμα με τα άλλα εγκεκριμένα μέσα.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads