4/1/2019 19:30

Συνεχώς νιώθετε ατονία και αδυναμία ;Είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα που νιώθουν χιλιάδες άνθρωποι και δυστυχώς το αγνοούν ή κάνουν από μόνοι τους αυτοδιάγνωση, οπότε η συμβουλή από κάποιο ειδικό και οι ιατρικές εξετάσεις δεν γίνονται, κάτι το οποίο είναι μεγάλο λάθος.  Η κατάσταση της ατονίας και της αδυναμίας χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενέργειας, που εκδηλώνεται είτε ως μείωση της ικανότητας εκτέλεσης απλών κινήσεων λόγω μυϊκής αδυναμίας, είτε ως εύκολη εξάντληση μετά ή κατά την διάρκεια μυϊκής προσπάθειας, είτε ως αίσθημα ψυχογενούς κόπωσης που εμποδίζει την εκτέλεση πνευματικών δραστηριοτήτων ή καθημερινών δραστηριοτήτων που προϋποθέτουν ψυχική συγκέντρωση. Όταν ο ασθενής επισκεφτεί ένα ειδικό θα υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων που αποτελείται από απλές δοκιμασίες που πραγματοποιούνται στο ιατρείο. Εάν η αδυναμία είναι εστιακή αφορά δηλαδή συγκεκριμένη ομάδα μυών ή περιοχή του σώματος ή είναι γενικευμένη, εάν υπάρχει αντικειμενικώς σωματική συνιστώσα με μείωση της δύναμης των μυών του σώματος ή όχι, εάν υπάρχουν διαταραχές των νεύρων που ρυθμίζουν την ομαλή κίνηση των αντίστοιχων μυών ή το πρόβλημα εντοπίζεται μεμονωμένα στο μύ , οπότε αναλόγως κατευθύνεται ο διαγνωστικός έλεγχος.

Αντικειμενικά παθολογικά ευρήματα σωματικής αδυναμίας στην περιοχή των μυών σε τοπικό ή γενικευμένο επίπεδο, κατά την εξέταση στο ιατρείο ή κατά την εκτέλεση ειδικών εξετάσεων αξιολόγησης, βρίσκονται σε πολλά νοσήματα κατά τα οποία διαταράσσεται είτε η φυσιολογική λειτουργία του μυός είτε η φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του νεύρου που δίνει εντολή στο μυ να κινηθεί. Αυτά τα νοσήματα περιλαμβάνουν ανατομικές ή λειτουργικές εστιακές βλάβες, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, μυοπάθειες, κήλη δίσκου με πίεση ριζών νεύρων, αλλά περιλαμβάνουν και συστηματικά νοσήματα που προκαλούν αντιδραστική δυσλειτουργία του μυϊκού συστήματος, όπως συμβαίνει στο διαβήτη, σε καρκίνους, σε χρόνιες λοιμώξεις, στον αλκοολισμό, σε σύνδρομα χρόνιας έκθεσης σε τοξικές ουσίες, σε στερητικά νοσήματα, σε μεταβολικά νοσήματα, σε παθήσεις ηλεκτρολυτών, σε παθήσεις ενδοκρινών, σε χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα.

Η παροδική αδυναμία και η κόπωση χωρίς αντικειμενικά ευρήματα μείωσης μυϊκής ισχύος ή παράλυσης κατά την ιατρική εξέταση, πολλές φορές είναι αποτέλεσμα μιας απλής ιογενείς λοίμωξης.

Επίσης το αίσθημα κόπωσης που παρατείνεται χωρίς αντικειμενικά ευρήματα μυϊκής δυσλειτουργίας ή ψυχογενή κόπωση ,μπορεί να προκαλέσουν όλα τα συστηματικά νοσήματα που προαναφέρθηκαν, αλλά και πολλά χρόνια νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις που κουράζουν απλώς τον οργανισμό, όπως για παράδειγμα καρδιακή ανεπάρκεια, ή αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ή σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο, ή αναιμία, ή νευροψυχιατρικά σύνδρομα.

Σε περίπτωση που  στις ιατρικές εξετάσεις  δεν ανευρεθεί οργανική αιτία σε συμπτώματα ατονίας ή αδυναμίας που παρατείνονται τουλάχιστον επί εξάμηνο, τότε πρόκειται για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή το σύνδρομο της ιδιοπαθούς χρόνιας κόπωσης. Τα σύνδρομα αυτά είναι αθώα, και πολύ συνηθισμένα χιλιάδες κόσμος πάσχει από αυτά. Τα σύνδρομα αυτά συνήθως συνοδεύονται συχνά από καλοήθεις πονοκεφάλους, καλοήθη ξηροστομία, πόνους στους μύες ή στις αρθρώσεις χωρίς παθολογική βάση, αίσθημα ανεπαρκούς ύπνου, ευαισθησία αδένων, συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου, αγχώδεις καταστάσεις, κατάθλιψη.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads