4/12/2018 16:25

Σε μια εποχή που το έντονο στρες και το άγχος αυξάνεται όλο και περισσότερο, τα ηρεμιστικά βότανα αποτελούν μια φυσική και ασφαλή μέθοδο αντιμετώπισης. Φορτωμένα με φυσικές χαλαρωτικές, αναλγητικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν (πάντοτε με σύνεση) ως εναλλακτική των συντηρητικών ηρεμιστικών όπως βαρβιτουρικά και βενζοδιαζεπίνες, και να θεραπεύσουν διαταραχές που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα.

Ηρεμιστικά ή αλλιώς προσαρμογόνα, χαρακτηρίζονται τα βότανα που περιέχουν ουσίες οι οποίες μπορούν να «αντισταθούν» στους στρεσογόνους παράγοντες χωρίς την εμφάνιση παρενεργειών (απολύτως ασφαλή και μη τοξικά) και να προσαρμόσουν την δραστικότητα τους σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του οργανισμού. Έτσι, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα, τα ηρεμιστικά βότανα χρησιμοποιούνται όχι μόνο για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας, αλλά και για βελτίωση της σωματικής υγείας, την αντιμετώπιση ασθενειών και την καταπολέμηση της κούρασης.

Ηρεμιστικά βότανα

Η λίστα με τα σημαντικότερα ηρεμιστικά βότανα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φυσική καταπολέμηση του άγχους , του στρες και της αϋπνίας περιέχει τα εξής:

Βαλεριάνα

Επιστημονική ονομασία: Valeriana officinalis

Είναι, ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή ηρεμιστικά βότανα. Η αρωματική βαλεριάνα με τις ισχυρές χαλαρωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια για την αντιμετώπιση του άγχους, της αϋπνίας και των πονοκεφάλων. Διατίθεται σε μορφή κάψουλας, εκχύλισμα και ως φρέσκο ή αποξηραμένο βότανο το οποίο είναι κατάλληλο για παρασκευή τσαγιού.

Παρενέργειες: Αν και θεωρείται ασφαλές βότανο, η υπερβολική χρήση του ενδέχεται να οδηγήσει σε πονοκέφαλο, ζαλάδα, ίλιγγο κ.α.

Εγκυμοσύνη-Γαλουχία: Δεν συνίσταται σε εγκύους και θηλάζουσες.

Χαμομήλι

Επιστημονική ονομασία: Matricaria chamomilla

Όλοι ξέρουμε το χαμομήλι, ένα όμορφο λουλούδι με ήπια μυρωδιά και ευχάριστη γεύση. Είναι ίσως, το πιο δημοφιλές φυτικό φάρμακο που υπάρχει. Οι ισχυρές καταπραϋντικές και ηρεμιστικές του ιδιότητες, το καθιστούν ως το ιδανικό ρόφημα πριν τον ύπνο, καθώς όχι μόνο θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, αλλά θα βοηθήσει και τη διαδικασία της πέψης. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του άγχους και των πεπτικών διαταραχών, για την αντιμετώπιση των εξωτερικών τραυμάτων και πληγών, ενώ αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα ομορφιάς.

Παρενέργειες: Θεωρείται ασφαλές, όμως η υπερβολική κατανάλωση χαμομηλιού μπορεί να επηρεάσει τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου και να προκαλέσει διαταραχές στο πεπτικό και γαστρεντερικό σύστημα.

Εγκυμοσύνη-Γαλουχία: Επιδρά ευεργετικά στην αντιμετώπιση της πρωινής αδιαθεσίας, ωστόσο, η χρήση του πρέπει να γίνεται με προσοχή.

Μελισσόχορτο

Επιστημονική ονομασία: Melissa officinalis

Σύμφωνα με μελέτες, το μελισσόχορτο είναι κατάλληλο για όσους πάσχουν από άνοια ή νόσο του Alzheimer, καθώς τονώνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Παράλληλα, οι καταπραϋντικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, συμβάλουν στην ανακούφιση του στρες και μειώνουν την κατάθλιψη.

Παρενέργειες: Θεωρείται ασφαλές ωστόσο, τα άτομα που υποφέρουν από υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να αποφεύγουν την χρήση του διότι αναστέλλει την απορρόφηση του φαρμάκου θυροξίνη.

Εγκυμοσύνη – Γαλουχία: Δεν συνιστάται σε εγκύους και θηλάζουσες.

Λεβάντα

Επιστημονική ονομασία: Lavandula

Η λεβάντα αποτελεί βασικό θεραπευτικό μέσο της αρωματοθεραπείας. Η εισπνοή αιθέριου έλαιο του βοτάνου μπορεί να εξαλείψει την νευρική ένταση και να καταπολεμήσει τις αναπνευστικές διαταραχές. Οι ηρεμιστικές ιδιότητες συμβάλουν στη μείωση του άγχους, στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Είναι επίσης ιδανική για όσους έχουν υπέρταση, καθώς μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση και να προωθήσει την υγιή λειτουργία του κυκλοφορικού.

Παρενέργειες: Σε γενικές γραμμές θεωρείται ασφαλής.  Ωστόσο, η υπερβολική λήψη της μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα και πονοκέφαλο.

Εγκυμοσύνη – Γαλουχία: Η χρήση από τις εγκύους χαρακτηρίζεται ασφαλής. Όμως θα πρέπει να γίνεται πάντα, υπό την έγκριση και τις ακριβείς οδηγίες του γιατρού.

Βιθανία

Επιστημονική ονομασία: Withania somniafera

Παρόλο που βοτανολογικά, δεν έχει καμία σχέση με το ινδικό τζίνσενγκ, η βιθανία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί του, καθώς έχουν τις ίδιες ιδιότητες. Εφαρμόζεται για τη μείωση του άγχους,  την ενίσχυση της διάθεσης και συνιστάται για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Τέλος, οι αντιοξειδωτικές δράσεις του φυτού καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και καθιστούν το βότανο ως ένα ισχυρό μέσο πρόληψης της πρόωρης γήρανσης και άλλων σοβαρών ασθενειών.

Παρενέργειες: Αν και θεωρείται ασφαλές, δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με υποθυρεοειδισμό.

Εγκυμοσύνη – Γαλουχία: Δεν συνιστάται σε εγκύους και θηλάζουσες.

Σισάνδρα

Επιστημονική ονομασία: Schisandra chinesis

Πρώτο στη λίστα με τα ηρεμιστικά βότανα είναι η Σισάνδρα, η οποία είναι γνωστή ως κινέζικο αντικαταθλιπτικό, καθώς έχει την ικανότητα να τονώνει την ψυχική υγεία και να βελτιώνει τη διάθεση. Παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί για καταπολέμηση της κούρασης και τη βελτίωση της σωματικής ενέργειας, ενώ αξιοσημείωτες είναι και οι ευεργετικές επιδράσεις, στην εξισορρόπηση των ορμονών του στρες και στην ενίσχυση της ερωτικής διάθεσης. Διατίθεται σε μορφή τσαγιού, κάψουλας και αποξηραμένων μούρων.

Παρενέργειες: Θεωρείται 100% ασφαλές και μη τοξικό.

Εγκυμοσύνη – Γαλουχία: Δεν συνίσταται σε εγκύους και θηλάζουσες.

Πασιφλόρα

Επιστημονική ονομασία: Passiflora

Γνωστό και ως λουλούδι του πάθους. Η πασιφλόρα είναι ένα, εξωτικής ομορφιάς ηρεμιστικό βότανο που δρα απευθείας στο νευρικό σύστημα, καθώς διεγείρει την παραγωγή GABA, του κύριου ανασταλτικού νευροδιαβιβαστή. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, για πόνους στον αυχένα, πονοκεφάλους, άγχος και βελτίωση της διάθεσης. Διατίθεται σε αποξηραμένα φύλλα, κάψουλα και βάμμα.

Παρενέργειες: Θεωρείται ασφαλές, ωστόσο η υπερκατανάλωση είναι πιθανό να εμφανίσει παρενέργειες όπως ζάλη, ναυτία και αύξηση καρδιακών παλμών.

Εγκυμοσύνη – Γαλουχία: Δεν συνιστάται σε εγκύους και θηλάζουσες.

Kava-kava

Επιστημονική ονομασία: Piper methysticum

Πρόκειται για αρκετά ισχυρό Πολυνησιακό ηρεμιστικό. Εφαρμόζεται στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, του άγχους, της αϋπνίας και των ψυχώσεων, ενώ έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την διαχείριση ασθενειών όπως οι ημικρανίες και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Μπορεί στη χώρα μας, το βότανο kava-kava να μην είναι εγκεκριμένο για χρήση, ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να περιέχεται ως συστατικό σε φυτικά ή/και ομοιοπαθητικά παρασκευάσματα, καθώς και σε προϊόντα διαίτης.

Παρενέργειες: Δεδομένου ότι το βότανο Kava-kava είναι συνδεδεμένο με ηπατίτιδα, κίρρωση του ήπατος και ηπατική ανεπάρκεια, τα άτομα που το καταναλώνουν θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά με τις συνιστώμενες δόσεις και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του γιατρού ή ενός ειδικού σε θέματα υγείας.

Εγκυμοσύνη – Γαλουχία: Δεν συνιστάται σε εγκύους και θηλάζουσες.

Παπαρούνα της Καλιφόρνιας

Επιστημονική ονομασία: Eschscholzia californika

Αυτό το όμορφο λουλούδι, προέρχεται από της Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, και είναι το επίσημο λουλούδι της Καλιφόρνιας. Περιέχει αλκαλοειδή και μορφίνη και διακρίνεται για τις καταπραϋντικές, ηρεμιστικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες της. Χρησιμοποιείται τόσο για τη μείωση των μυικών σπασμών, όσο και την τόνωση του νευρικού συστήματος. Τα τσάι με φρέσκα φύλλα παπαρούνας εφαρμόζεται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση των έντονων πονοκεφάλων, της σπαστικής κολίτιδας, της αϋπνίας, του άγχους και της νευρικής έντασης

Παρενέργειες: Θεωρείται ασφαλές

Εγκυμοσύνη – Γαλουχία: Δεν συνιστάται σε εγκύους και θηλάζουσες.

Συνιστώμενη δόση

Προσοχή: Η δοσολογία, καθώς και ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθούν τα ηρεμιστικά βότανα καθορίζεται πάντοτε από τον γιατρό ή έναν ειδικό σε θέματα υγείας, αφού πρώτα μελετηθεί το ιστορικό και οι ανάγκες του ασθενούς. Τα ηρεμιστικά βότανα δεν πρέπει να λαμβάνονται με δική μας πρωτοβουλία, διότι ο κίνδυνος εμφάνισης παρενεργειών είναι μεγάλος.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads