21/11/2018 19:15

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βουλευτής Αρκαδίας και Eπικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μιλάει αποκλειστικά στο toavriotisygeias.gr για το Πρόγραμμα Υγείας του ΚΙΝΑΛ, το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και σχολιάζει το εγχείρημα των ΤΟΥΜΥ καθώς  και την πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας.

Συνέντευξη: Δήμητρα Γιώτη

Κύριε Κωνσταντινόπουλε, τον τελευταίο καιρό ακούμε συχνά για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης αρνητικές ειδήσεις (όπως αναβολή χειρουργείων, χαλασμένα μηχανήματα κλπ ). Ποια είναι η δική σας άποψη ως Βουλευτή της περιοχής, για την λειτουργία του Νοσοκομείου;

Στο Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης, γίνεται μία τεράστια και ειλικρινής προσπάθεια από τους γιατρούς, το νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό, το βοηθητικό προσωπικό, τους υπαλλήλους, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες χιλιάδων ασθενών από κάθε γωνιά της Αρκαδίας και από γειτονικές περιοχές, αλλά και των επισκεπτών που συρρέουν στην περιοχή μας ειδικά τους θερινούς μήνες. Οι πολίτες της Αρκαδίας, όλοι μας, είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για την προσπάθεια αυτή. Εντούτοις, τα προβλήματα είναι πολλά, και γνωστά σε όλους τους ασθενείς και τους οικείους τους. Πρόσφατα, ύστερα από δημόσια καταγγελία μου σχετικά με την έλλειψη φαρμάκων για τη θεραπεία καρκινοπαθών ασθενών στο ογκολογικό τμήμα, βρέθηκαν επιτέλους τα φάρμακα για τους ασθενείς. Επίσης, από τις 3 Οκτωβρίου, έχω καταθέσει ερώτηση σχετικά με τη βλάβη του στεφανιογράφου (η οποία έχει διαπιστωθεί ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου), στην οποία ο αρμόδιος Υπουργός δεν έχει ακόμη βρει χρόνο για να απαντήσει. Κατανοώ τις μακροσκελείς απαντήσεις της Διοίκησης του Νοσοκομείου, τις πολυσέλιδες ανακοινώσεις, την αγωνία τους να ανταποκριθούν και σε ευθύνες μεγαλύτερες από αυτές που τους αναλογούν. Όμως η πραγματικότητα δεν κρύβεται πίσω από ανακοινώσεις και δελτία τύπου. Η ευθύνη ανήκει στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στον κ.Ξανθό και στον κ.Πολάκη, που περί άλλα τυρβάζουν, αλλά δεν ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα της υγείας.

Είστε ικανοποιημένος από τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας στο Νομό Αρκαδίας; Εσείς τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να γίνει επιπλέον για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των κατοίκων του Νομού σας;

Θα επαναλάβω αυτό που ανέφερα και πριν: όλοι οι κάτοικοι  και οι επισκέπτες της Αρκαδίας, αναγνωρίζουμε με ευγνωμοσύνη τις προσπάθειες και τον αγώνα των γιατρών, νοσηλευτών και όλων των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της περιοχής μας. Σε καθημερινή βάση, ξεπερνούν τον εαυτό τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών και σώζουν ζωές. Όμως οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, σε ιατρικό υλικό, σε προσωπικό, είναι τεράστιες. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και επιλογής: ή ενισχύεις τη δημόσια υγεία, ή γίνεσαι «χορηγός» ιδιωτικών συμφερόντων. Όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει κάνει την επιλογή της.

Το εγχείρημα των ΤΟΜΥ και η υποχρεωτική εφαρμογή του Θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού που αποτελούν βασικούς πυλώνες της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας,  σας βρίσκουν σύμφωνους ως ΚΙΝΑΛ ή έχετε κάποια εναλλακτική πρόταση;

Μιλάτε για εξαγγελίες κενές περιεχομένου, που δεν έχουν βρει ανταπόκριση ούτε στους γιατρούς ούτε και στους πολίτες, γι’αυτό και δεν έχουν προχωρήσει βήμα: ο κ.Τσίπρας εγκαινίασε πριν από ένα χρόνο την πρώτη – και μοναδική, μέχρι σήμερα –  Τοπική Μονάδα Υγείας στον Εύοσμο. Ένα χρόνο μετά, υπάρχουν 845 οικογενειακοί γιατροί για 11 εκατομμύρια κατοίκους! Ή θα φροντίσει η Κυβέρνηση να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με το ιατρικό προσωπικό της χώρας και να επενδύσει πραγματικά στη δημόσια υγεία, ή η κατάσταση θα χειροτερεύει διαρκώς. Και ας μη χρησιμοποιούν πια την κρίση ως δικαιολογία: έχω καταθέσει ήδη εδώ κι ένα μήνα επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα τη φορολόγηση των εταιριών διαδικτυακού στοιχηματισμού κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η οποία θα απέφερε στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 300 εκ. ευρώ που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στον τομέα της υγείας. Ο κ. Υπουργός απαξιοί να απαντήσει στην ερώτησή μου. Και η δημόσια υγεία υποβαθμίζεται κάθε μέρα που περνά.

Θα μας περιγράψετε τους βασικούς άξονες του προγράμματος Υγείας του ΚΙΝΑΛ ;

Το Κίνημα Αλλαγής έχει παρουσιάσει τις δέκα δεσμεύσεις για την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Περίθαλψη. Σας αναφέρω περιληπτικά:

·         Κέντρα Υγείας σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους και Πολυδύναμα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα.

·         Τοπικά Δίκτυα ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή των Κέντρων Υγείας, των δημοτικών πολυιατρείων, και των συμβεβλημένων μονάδων και γιατρών του ιδιωτικού τομέα κατόπιν πιστοποίησης. Ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού για όλους τους πολίτες. Συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλους τους ιδιώτες γιατρούς.

·         Έμφαση στην πρόληψη με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου και ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου κέντρων πρόληψης. Υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των παιδιών. Οδοντιατρική φροντίδα για όλους.

·         Ευρεία χρήση της τηλε-ιατρικής, με ολοκλήρωση του Εθνικού Δικτύου και υπηρεσίες ehealth.

·         Σύσταση ειδικών κέντρων για τη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων που θα λειτουργούν 24 ώρες, 365 ημέρες.

·         Μείωση της συμμετοχής των πολιτών στα φάρμακα. Κατάργηση των εισφορών υγείας στις επικουρικές συντάξεις.

·         Νέο σύστημα συνεχούς εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης ιατρών.

·         Προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομεία και ΠΦΥ.

·         Αδιάβλητη διαδικασία επιλογής στελεχών στο ΕΣΥ. Δημόσιες προκηρύξεις με διαφανή κριτήρια.

·         Αποκέντρωση του συστήματος υγείας.

Κύριε Κωνσταντινόπουλε, βασικό ζητούμενο για τη χώρα μας είναι η αύξηση του ΑΕΠ- ανάπτυξη.  Ποιές κατά την γνώμη σας είναι οι πολιτικές που θα καταφέρουν να οδηγήσουν τη χώρα μας σε μία βιώσιμη και με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξη. 

Η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου θα μείνει στην ιστορία ως η Κυβέρνηση που κυνήγησε και πολέμησε την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή Κυβέρνηση. Σε μία χώρα που έχει ανάγκη όσο κανείς την παραγωγή πλούτου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ο κ.Τσίπρας έδιωξε εγχώριους και ξένους επενδυτές, δημιουργικά μυαλά, μία ολόκληρη γενιά νέων Ελλήνων που θα μπορούσαν να φέρουν καινοτομία, ανάπτυξη, δημιουργικότητα στην πατρίδα μας. Ο κ.Τσίπρας σύντομα θα φύγει από την Κυβέρνηση, όμως αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται να ενισχυθεί η προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, για να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα. Και αυτή η προοδευτική πρόταση εκπροσωπείται μόνο από το Κίνημα Αλλαγής. Η έξοδος από την κρίση θα έρθει μόνο με σκληρή δουλειά, στηρίζοντας όλους αυτούς που παράγουν πλούτο για τη χώρα αυτή, που δημιουργούν θέσεις εργασίας, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μίας ανταγωνιστικής οικονομίας, γιατί μόνη αυτή μπορεί να στηρίξει πραγματικά ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Πρέπει να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών και η ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να θεμελιώσουμε ξανά τις προϋποθέσεις για συναίνεση στα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Να οικοδομήσουμε εξαρχής το κύρος της χώρας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Και πάνω απ’όλα, να χτίσουμε από την αρχή, μία κοινωνία με συνοχή και μία οικονομία παραγωγική και ανταγωνιστική, που θα δώσει ευκαιρίες και δυνατότητες σε όλους τους πολίτες. Για να πετύχουν όλα αυτά, είναι απαραίτητη η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Και το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί τον μοναδικό προοδευτικό πόλο στη σημερινή πολιτική σκηνή της πατρίδας μας.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads