11/10/2018 12:30

Η κατανάλωση περισσότερων γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων και θνησιμότητας, σύμφωνα με μια διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Lancet.

Πάνω από 130.000 άτομα ηλικίας 35 έως 70 ετών χωρίς καρδιαγγειακά νοσήματα κατά την έναρξη της μελέτης PURE συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιo για τη συχνότητα που κατανάλωναν συγκεκριμένα τρόφιμα. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 9 ετών, το 8% πέθανε ή είχε ένα σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο-γεγονότα που συνέθεταν και το κύριο σύνθετο καταληκτικό αποτέλεσμα της μελέτης.

Μετά από πολυπαραγοντική προσαρμογή, η κατανάλωση περισσότερων από δύο μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για το σύνθετο αποτέλεσμα, σε σύγκριση με τη μη λήψη γαλακτοκομικών προϊόντων (λόγος κινδύνου 0,84). Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τα πλήρη είχαν παρόμοια αποτελέσματα. Περισσότερες από μία μερίδες γάλακτος ή γιαουρτιού – αλλά όχι βούτυρο ή τυριού – συνδέονταν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για το κύριο αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο ακόλουθο συμπέρασμα: “Η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δεν πρέπει να αποθαρρύνεται και ίσως να ενθαρρυνθεί ακόμη και σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και μεσαίου εισοδήματος όπου η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι χαμηλή.

Ο σχετικός σύνδεσμός: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31812-9/fulltext

Πηγή:Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads