11/10/2018 12:03

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η ανησυχία των γονέων για την νόσο της Μηνιγγίτιδας Β, καθώς η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, σηματοδοτήθηκε από ακόμα ένα κρούσμα της νόσου. Πριν ένα μήνα ένα 13χρονο αγόρι διεγνώσθη με Μηνιγγίτιδα τύπου B  στην Σκύρο. Οι θεράποντες ιατροί που το παρακολούθησαν, έκριναν απαραίτητη την άμεση διακομιδή του στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών.  Λόγω της ευκολίας που παρουσιάζει η μετάδοση της νόσου της Μηνιγγίτιδας Β, ιδίως μεταξύ των παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας,  κρίθηκε απαραίτητη η άμεση λήψη προληπτικού αντιβιοτικού φαρμάκου από όλα τα άτομα τα οποία ήρθαν σε επαφή με το παιδί την τελευταία περίοδο, ενώ τα σχολεία της περιοχής άνοιξαν με δύο ημέρες καθυστέρηση.

Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β, η οποία προσβάλλει βρέφη, νήπια και εφήβους, είναι η πλέον επικίνδυνη μορφή Μηνιγγίτιδας και ευθύνεται και για το 90% των περιστατικών της νόσου που καταγράφονται στη χώρα μας.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για μία ύπουλη νόσο, τα συμπτώματα της οποίας συχνά συγχέονται με αυτά μιας ίωσης (υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα), ενώ η εξέλιξη της επιδείνωσης είναι ταχύτατη και μπορεί να αποβεί μοιραία από τις πρώτες 24 ώρεςΈως 1 στους 5 ασθενείς μπορεί να έχουν μοιραία κατάληξη, ενώ οι επιζήσαντες έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και θάνατο.

Ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος είναι εφικτός από το 2013, για όλες τις ηλικιακές ομάδες από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads