8/10/2018 13:50 

Η γρίπη είναι μία ίωση που μπορεί να προσβάλλει τον καθένα. Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Από αυτούς που θα νοσήσουν κάποιοι θα την περάσουν ελαφρά κάποιοι πιο βαριά, κάποιοι θα νοσηλευθούν και κάποιοι θα πεθάνουν. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ηλικιωμένοι, τα νεογνά και όσοι έχουν προβλήματα υγείας.

Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στη γρίπη.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι μεγαλύτερη στους νέους και υγιείς και μικρότερη στους ηλικιωμένους και με προβλήματα υγείας. Για αυτό το λόγο ο εμβολιασμός δεν είναι ατομική μόνο υπόθεση αλλά ένας τρόπος να προστατεύσουμε τα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας όπως είναι οι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι και τα νεογνά.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Ο Νοέμβριος είναι ο καταλληλότερος μήνας.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών (εφόσον το επιθυμούν) και περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου.

Eίναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής:

1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας

2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω

επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

·         Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

·         Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

·         Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

·         Μεταμόσχευση οργάνων

·         Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

·         Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

·         Χρόνια νεφροπάθεια

4. Νευρομυϊκά νοσήματα

5. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης

6. Λεχωίδες και Θηλάζουσες

8. Παχύσαρκα άτομα

9. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια

10. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

11. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

12. Επαγγελματίες όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, κτηνίατροι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Το αντιγριπικό εμβόλιο συνταγογραφείται για όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου και ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει εξολοκλήρου την αξία του (άνευ συμμετοχής) σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.

Πηγή:Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου

 

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads