21/9/2018 16:20

Το 8-12% των ζευγαριών παγκοσμίως , δηλαδή 70 εκατομμύρια ζευγάρια σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, εξ αιτίας διαταραχών σύλληψης με τον ανδρικό παράγοντα να ευθύνεται σε ποσοστό 40%, ενώ παράλληλα παρατηρείται πτώση της ποιότητας του σπέρματος με αποτέλεσμα να ειναι μονόδρομος η  υποβοηθούμενης αναπαραγωγή, ώστε να αποκτήσει το ζευγάρι, τον δικό του. βιολογικό απόγονο. Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν. Με ένα γονιδιακό τεστ για την έγκυρη, γρήγορη και μη επεμβατική διάγνωση της γενετικού υποβάθρου της ανδρικής υπογονιμότητας οι ειδικοί, διευρύνουν τους ορίζοντές τους και επισπεύδουν τις διαδικασίες.

Το Εργαστήριο Γενετικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΒΙΟΖ) και η Mονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab, υλοποιώντας το πρόγραμμα Spermogene, στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ», με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, βλέπουν το μέλλον.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια συνέντευξης , το τεστ, το οποίο θα είναι έτοιμο ως προϊόν το 2012 με την ολοκλήρωση του έργου, θα γίνεται με απλή λήψη αίματος από τους άνδρες και θα μπορεί να κατατάσσει τον κάθε έναν σε μια κατηγορία σπέρματος, υγιούς ή μη, σύμφωνα με το γενετικό του προφίλ.

Για το σκοπό αυτό οι φορείς που υλοποιούν το πρόγραμμα αναζητούν 1000 ή και περισσότερους εθελοντές, ηλικίας 18-40 ετών, οι οποίοι θα δώσουν αίμα και σπέρμα για ανάλυση.

Η διαδικασία της παραλαβής και λήψης του γενετικού υλικού θα διαρκεί μία ώρα. Οι εθελοντές θα πρέπει να επισκεφθούν το Embryolab, Εθνικής Αντιστάσεως 173-175 στη Θεσσαλονίκη, αφού προηγουμένως επικοινωνήσουν τηλεφωνώντας στο 2310 474747. Οι δότες, εφόσον το επιθυμούν, θα ενημερώνονται για τη γονιμότητά τους, μέσω του σπερμοδιαγράμματος που θα πραγματοποιεί το Embryolab και στη συνέχεια το δείγμα θα αναλύεται από το ΒΙΟΖ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, θα υπάρχει απόλυτη εμπιστευτικότητα και προστασία όλων των ευαίσθητων δεδομένων του κάθε συμμετέχοντα. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα, δεν θα προσφέρει μόνο πολύτιμη βοήθεια για την δημιουργία του διαγνωστικού τεστ, αλλά και σε επίπεδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η νέα βάση δεδομένων που θα είναι ειδικά κατασκευασμένη για τον ελληνικό πληθυσμό, θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση των κληρονομούμενων μεταλλάξεων και επομένως στον ακριβέστερο προσδιορισμό της πιθανότητας οι απόγονοι να φέρουν τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις.

«Σήμερα, τα διαθέσιμα θεραπευτικά μέσα για την αποκατάσταση της γονιμότητας αποδίδουν σε ένα μικρό ποσοστό, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των ανδρών να παραπέμπεται σε διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να αποκτήσει παιδί. Το Spermogene στρατεύεται δίπλα στον σύγχρονο άνδρα και αναζητά απαντήσεις. Οι απαντήσεις θα μας επιτρέψουν για πρώτη φορά να οδηγηθούμε σε αποτελεσματικές λύσεις τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας. Το καινοτόμο αυτό ερευνητικό πρόγραμμα θα στηριχτεί σε δεδομένα που θα προκύψουν από τα δείγματα σπέρματος και του αίματος εθελοντών. Το πρόγραμμα έχει τριετή διάρκεια (ως το 2021), όμως, όσο πιο γρήγορα συλλέξουμε τον αριθμό των δειγμάτων που απαιτούνται, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε στις απαντήσεις. Θα χρειαστούμε τη βοήθεια και υποστήριξη εθελοντών για το σκοπό αυτό γιατί καθώς σε αυτούς θα στηριχτεί η επιστήμη για να αποκαλύψει τη γνώση και να μας οδηγήσει στην αποτελεσματική θεραπεία και αποκατάσταση της ανδρικής γονιμότητας», πρόσθεσε η κλινική εμβρυολόγος Αξεξία Χατζηπαρασίδου.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads