19/9/2018 12:20

Τη θετική ψήφο και κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Το Ποτάμι) εξασφαλίζει το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται η Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Με το σχέδιο νόμου, που συζητήθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναλαμβάνει το σύνολο του κόστους υλοποίησης (που σήμερα υπολογίζεται κατά προσέγγιση στα 200.000.000 έως 250.000.000 ευρώ) των εξής έργων:

– Του σχεδιασμού, κατασκευής και εξοπλισμού του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.

– Του σχεδιασμού, κατασκευής και εξοπλισμού του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης.

– Του σχεδιασμού, κατασκευής και εξοπλισμού κτιρίου, το οποίο θα ανεγερθεί στην Αθήνα, στο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός», με σκοπό να λειτουργήσει ως έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ.

– Της προμήθειας και εγκατάστασης ιατρικού εξοπλισμού στην Οργανική μονάδα Γενικό Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός».

– Της προμήθειας νέου εξοπλισμού καθώς και της συντήρησης υφιστάμενου με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας και της αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.

– Της προμήθειας και εγκατάστασης ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (ΡΕΤ -Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων καθώς και της δημιουργίας μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων) σε επιλεγμένα ιδρύματα της χώρας.

– Της χρηματοδότησης της διαμόρφωσης υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την αντιμετώπιση του τραύματος.

– Καθώς και κάθε άλλου συναφούς, παρεπόμενου ή και αυτοτελούς πρόσθετου έργου που ήθελε συμφωνηθεί, ως πρόσθετη δωρεά διεπόμενη από την παρούσα Σύμβαση, με το Ελληνικό Δημόσιο.

Η πολιτική ηγεσία

«Δεν αμφισβητεί κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με μια πολύ απλόχερη δωρεά που απευθύνεται στο δημόσιο σύστημα υγείας», ανέφερε, στη συζήτηση που προηγήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. «Έχουν δοθεί και άλλες φορές αντίστοιχες δωρεές και από τον Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και από άλλα Ιδρύματα, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με μια δωρεά μεγάλου εύρους», είπε ο υπουργός Υγείας και τόνισε ότι «η δωρεά υπηρετεί, στηρίζει και ενισχύει το πολιτικό σχέδιο για τη στήριξη και αναδιοργάνωση του ΕΣΥ» και το Κοινωφελές Ίδρυμα αποδέχεται πλήρως την ιεράρχηση της Πολιτείας.«Έχουμε ένα νέο μοντέλο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όχι για να υπάρξει κερδοσκοπία, όχι για να επιβληθούν προτεραιότητες από την άλλη πλευρά», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και επισήμανε ότι το Κοινωφελές Ίδρυμα αποδέχεται απολύτως το σχεδιασμό που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση και η Πολιτεία. Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του υπουργού Υγείας ότι «δεν υπάρχουν αθέατες πλευρές και σκιές σε αυτή τη συμφωνία. Υπάρχει μια διαφανέστατη καταγραφή των δράσεων που θα προχωρήσουν και οι επιμέρους πτυχές θα πηγαίνουν προς κύρωση στη Βουλή».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα και το αποτέλεσμα που θα έχει αυτή η δωρεά, μια δωρεά για την οποία τόνισε ότι είναι διαφορετική από άλλες καθώς αυτή τη φορά το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσήλθε μόνο του, και όχι μετά από αίτημα, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να κάνει μια μεγάλη δωρεά στο χώρο της υγείας προκειμένου να συμπληρωθούν οι προσπάθειες του υπουργείου Υγείας στον τομέα αυτό. «Ουσιαστικά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τη δωρεά του, έρχεται να συμπληρώσει τον δικό μας γενικότερο σχεδιασμό», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και απέδωσε τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος στην αξιόπιστη πολιτική, την ενεργοποίηση κονδυλίων και χρηστή διαχείριση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads