6/9/2018 20:30

Χάρη στο γεγονός ότι πλέον γνωρίζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια πόση ζάχαρη κρύβεται στην επεξεργασμένη τροφή μας, αλλά και λόγω των ολοένα αυξανόμενων ερευνών που αποκαλύπτουν πόσο βλαβερή είναι για την υγεία μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουμε να την μειώσουμε, ει δυνατόν, αντικαταστήσουμε πλήρως με υποκατάστατα.

Όμως, τα τεχνητά γλυκαντικά που κυκλοφορούν στην αγορά καταλήγουν να μας βλάπτουν περισσότερο και από τη ζάχαρη. Τι να επιλέξουμε λοιπόν και τι να αποφύγουμε; Το καλύτερο σχέδιο είναι να στραφούμε στα φυσικά γλυκαντικά. Και υπάρχουν αρκετές φυσικές πηγές. Εδώ θα εστιάσουμε στα πιο γνωστά φυσικά υποκατάστατα, διερευνώντας το πόσο υγιεινά ή όχι αποδεικνύονται για τον οργανισμό μας.

5 φυσικά υποκατάστατα της ζάχαρης

Μέλι

Πρόκειται για την πιο γνωστή εναλλακτική επιλογή. Επίσης, αποτελεί και την πιο εύκολη, ειδικά στη χώρα μας που διαθέτουμε τόσες πολλές ποικιλίες. Και πράγματι είναι μία από τις εξυπνότερες επιλογές που μπορούμε να κάνουμε, αν λάβουμε υπόψη και την τεράστια θρεπτική του αξία, αλλά και τις αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που διαθέτει. Αυτό που χρειάζεται να προσέξουμε όμως είναι να μην επιλέγουμε πολύ επεξεργασμένο μέλι, το οποίο μπορεί να περιέχει κι άλλα συστατικά, ακόμα και επιπλέον ζάχαρη. Προτιμήστε τους τοπικούς παραγωγούς.

Μελάσα

Η μελάσα παράγεται από το ζαχαροκάλαμο και βγαίνει κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας για την εξαγωγή της λευκής ζάχαρης. Δεν διαθέτει πολύ γλυκιά γεύση, όμως καθώς δεν είναι τόσο επεξεργασμένη περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τη ζάχαρη, όπως βιταμίνες Β2, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκό.

Σιρόπι σφενδάμου

Το σιρόπι σφενδάμου καταναλώνεται πολύ στο εξωτερικό αντί για το μέλι. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και άλλες φλεγμονώδεις ουσίες και διαθέτει και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που βοηθά στη διατήρηση των επίπεδων του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικές τιμές. Αποτελεί φυσικό σιρόπι, οπότε είναι σίγουρα πολύ καλύτερη επιλογή από το επεξεργασμένο σιρόπι γλυκόζης.

Νέκταρ αγαύης

Η αγαύη χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στο Μεξικό, από το οποίο προέρχεται κιόλας κυρίως λόγω των γλυκαντικών της ιδιοτήτων, αλλά επίσης χρησιμοποιείται στην παραγωγή της τεκίλας. Τα τελευταία χρόνια το νέκταρ αγαύης ανακαλύφθηκε και από τους υποστηρικτές της υγιεινής διατροφής. Και αν και έχει αρκετές αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, χάνει τις περισσότερες από αυτές μέχρι να φτάσει στα ράφια των καταστημάτων, κυρίως λόγω της υψηλής θερμότητας που δέχεται. Στο τέλος, το σιρόπι αγαύης δεν είναι παρά ένα σιρόπι φρκουκτόζης, οπότε δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε για να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη.

Ζάχαρη καρύδας

Πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και Β6, που καταπολεμούν το στρες και μας παρέχουν ενέργεια, αλλά και σε υγιεινά λιπαρά οξέα που βοηθούν τις μεταβολικές λειτουργίες του σώματος. Ένα από τα βασικά της πλεονεκτήματα, είναι ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για τους διαβητικούς ασθενείς και για όσους θέλουν να αποφύγουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και ψευδάργυρο και έχει διπλάσια ποσότητα σιδήρου και τετραπλάσια ποσότητα μαγνησίου από την καστανή ζάχαρη.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads