13/6/2018 17:33
Ο καύσωνας καταβάλει τον οργανισμό και, πέρα από τη ζέστη, γίνεται εντονότερο το αίσθημα αδυναμίας. Υπάρχουν τροφές που βοηθούν να περνάει το κύμα του καύσωνα με ευκολία, όπως και τροφές που είναι καλό να αποφεύγονται τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Το βασικότερο είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού, έτσι ώστε να παραμένει ενυδατωμένος ο οργανισμός. Με τη ζέστη, χάνονται τα υγρά από την εφίδρωση και πρέπει να αναπληρώνονται.

Τροφές που βοηθούν και ενυδατώνουν

Σαλάτες
Λαχανικά όπως το μαρούλι, το αγγούρι, τα κολοκυθάκια και το σέλινο, αποτελούνται τουλάχιστον από 95% νερό. Η υψηλή ποσότητα σε νερό, κρατά τον οργανισμό αφυδατωμένο. Εξίσου πολύ νερό περιέχουν και οι φράουλες που είναι από τις συνηθέστερες επιλογές φρούτων για το καλοκαίρι.
Καρπούζι
Το καρπούζι περιέχει μια χρωστική ουσία, το λυκοπένιο, που δίνει έντονο χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά. Το λυκοπένιο είναι αντιοξειδωτικό, προστατεύει από σημαντικές παθήσεις και από την έκθεση στον ήλιο. Οι ντομάτες, συγκεκριμένα μαγειρεμένες, το καρότο και η παπάγια είναι μερικές από τις πηγές λυκοπενίου.
Ζεστό τσάι
Φαίνεται περίεργο, αλλά ένα ζεστό ρόφημα βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Με την κατανάλωση ενός ζεστού ποτού, εξατμίζεται ο ιδρώτας, με αποτέλεσμα να ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σώματος.
Με την αύξηση παραγωγής ιδρώτα, καλύπτεται η θερμότητα από το ρόφημα.

Υπάρχουν τροφές και ποτά που επιδεινώνουν το αίσθημα της ζέστης

Αλκοόλ
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το αλκοόλ αυξάνει την αφυδάτωση. Λειτουργεί ως διουρητικό, προκαλώντας συχνή ούρηση, διαδικασία που μειώνει τα σωματικά υγρά και δεν ενυδατώνεται ο οργανισμός.

Κρέας
Για να πραγματοποιηθεί η πέψη της πρωτεΐνης που βρίσκεται στο κρέας, απαιτείται πολλή ενέργεια. Σε περίοδο καύσωνα, επιλέγετε τροφές που δεν περιέχουν μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης. Σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες, για να διασπαστεί η πρωτεΐνη χρειάζεται από 50 έως και 100% περισσότερη ενέργεια.
Παγωτό
Η πέψη των ψυχρών τροφών, όπως το παγωτό, προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, εξαιτίας της προσπάθειας του οργανισμού να αναπληρώσει τη γρήγορη ψύξη που προκαλούν οι κρύες τροφές.
Μάνγκο
Όπως το αλκοόλ, έτσι και το μάνγκο λειτουργεί ως διουρητικό. Για αυτό το λόγο πρέπει να μην προτιμάται τις ημέρες του καλοκαιριού, για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.
Ως διουρητικά λειτουργούν και οι αγκινάρες, τα σπαράγγια και ο μάραθος.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads