15/5/2018 15:35

Σύμφωνα με το ereportaz.gr στα άδυτα της  φαρμακοβιομηχανίας διεισδύει η Εξεταστική της Βουλής, σηματοδοτώντας την επόμενη μέρα στη μετά-Novartis εποχή. Στόχος, μέσω του φιλτραρίσματος του τζίρου των φαρμακευτικών είναι να εντοπισθούν τυχόν σκοτεινές διαδρομές, αλλά και περίεργες υπουργικές αποφάσεις που ευνόησαν τους κολοσσούς του χώρου. Κανείς δεν μπορεί να κοιμάται πλέον ήσυχος, καθώς απ’ ότι φαίνεται σκοπός της πλειοψηφίας είναι να ανοίξει τον «ασκό του αιόλου» σε ότι αφορά τον τομέα των φαρμάκων.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης των στοιχείων που αφορούν στο λεγόμενο «σκάνδαλο» στον χώρο της Υγείας, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ζήτησε και έλαβε στοιχεία που αφορούν στα ποσά των δαπανών όλων των φαρμακευτικών εταιρειών που εδράζουν στη χώρα μας!

Η «ΜΠΑΜ» είναι άκρως αποκαλυπτική και φέρνει στο φως σε αποκλειστικότητα το εμπιστευτικό έγγραφο που αφορά στην προμήθεια φαρμάκων ανά εταιρεία για τα έτη 2012-2014 και που πλέον βρίσκεται στην κατοχή εκείνων που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να δημιουργήσει ανησυχία στα υψηλόβαθμα στελέχη αρκετών εταιρειών, καθώς μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες οι περισσότεροι ίσως και να πίστευαν πως, πέραν της Novartis, καμία άλλη εταιρεία δεν θα βγει στο προσκήνιο και δεν θα απασχολήσει τα μέλη της Επιτροπής.

Η εφημερίδα μας φέρνει, εκτός του εμπιστευτικού εγγράφου του ΕΟΠΥΥ που έφτασε στη Βουλή των Ελλήνων, και τα οικονομικά στοιχεία των φαρμακευτικών εταιρειών περιόδου 2012-14. Τα μέλη της Εξεταστικής έχουν πλέον ακόμη περισσότερη δουλειά, καθώς θα κληθούν να μελετήσουν τους τζίρους σε συνάρτηση με τις κατηγορίες των φαρμάκων που εισάγουν ή κατασκευάζουν οι εταιρείες. Αυθαίρετα συμπεράσματα βάσει μόνο των τελικών τζίρων δεν μπορούν να εξαχθούν, ωστόσο μπορεί κανείς με γυμνό μάτι να διακρίνει τη μεγάλη διαφορά που υπάρχουν στα νούμερα της Novartis σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες.

Τι σημαίνει αυτό για τις λοιπές φαρμακευτικές

Πολλά και τίποτα… Καμία από τις εταιρείες που διακρίνονται στους πίνακες δεν ενοχοποιείται για τους τζίρους, ούτε αναμένεται να δεχθούν στα γραφεία τους τον εισαγγελέα Διαφθοράς, όπως συνέβη με τη Novartis. Ωστόσο, αν η Επιτροπή διαπιστώσει κάποια παρατυπία, τότε ίσως δοθεί μια τέτοια εντολή και ίσως… νιώσουν την ανάσα της αριστερής κυβέρνησης, που σαν να έχει κάνει τάμα να ανακαλύψει όλα τα σκάνδαλα στη χώρα, μέχρι φυσικά το… 2015.

Επίσης, περιμένουμε με αγωνία την Εξεταστική Επιτροπή να λάβει στοιχεία και των τελευταίων τριών ετών, που βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Είναι απορίας άξιον για ποιον λόγο δεν έχουν φτάσει ακόμη αυτά τα στοιχεία…

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα είναι αυτά του 2014

Στα χέρια του προέδρου της Εξεταστικής και των υπόλοιπων μελών βρίσκονται, λοιπόν, στοιχεία της προηγούμενης τριετίας. Χαρακτηριστικά, μπορείτε να δείτε την τεράστια διαφορά που υπάρχει στον τζίρο της Novartis σε σχέση με άλλες κολοσσιαίες εταιρείες της φαρμακευτικής αγοράς. Το άθροισμα της τελικής δαπάνης του πρώτου εξαμήνου του 2014 λέει πολλά: Ο τζίρος της Novartis ξεπερνά τα 340.000.000 ευρώ, ενώ ο τζίρος της Pfizer, της εταιρείας που είναι δεύτερη στη λίστα, δεν φτάνει ούτε τα μισά! Επαναλαμβάνουμε πως η σύγκριση με γυμνό μάτι ίσως δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, καθώς κάθε εταιρεία εμπορεύεται διαφορετικά φάρμακα και είναι γνωστό πως υπάρχουν κατηγορίες πανάκριβων και καινοτόμων φαρμάκων!

Μπορείτε επίσης να δείτε τον τζίρο μιας από τις πιο γνωστές ελληνικές εταιρείες, της BIANEΞ, ο οποίος δεν ξεπερνά τα 80.000.000 ευρώ.

Δείτε στον πίνακα που σας παραθέτουμε ποιες εταιρίες έκαναν τους μεγαλύτερους τζίρους τους 30 μήνες μεταξύ Γενάρη του 2012 και Ιούνη του 2014:

 Πηγή:ereportaz.gr

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads