27/3/2018 19:27

Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, Β6, C, Ε και Κ, β-καροτίνη, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο και χαλκό. Επίσης περιέχει βρωμελαΐνη και παπαΐνη, πρωτεολυτικά (διασπαστικά πρωτεΐνης) ένζυμα, τα οποία βρίσκονται στα κοτσάνια και στη σάρκα του ανανά.

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του ανανά οφείλονται στα ιχνοστοιχεία, που ασκούν προστατευτικό ρόλο σε διάφορες ασθένειες (καρκίνο) και στο καρδιοκυκλοφορικό σύστημα.

Έχει ακόμα διουρητικές ικανότητες και απαλλάσσει από εντερικές διαταραχές.

Η βρωμελαΐνη μπλοκάρει την παραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονές στο σώμα και βοηθά στη μείωση των οιδημάτων που προκαλεί η αρθρίτιδα.

Ο ανανάς θεωρείται μία από τις καλύτερες τροφές για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, καθώς αποτρέπει την κατακράτηση υγρών.

Συστατικά: Αποξηραμένος ανανάς, Ζάχαρη, Διοξείδιο του θείου (Ε220), Ρυθμιστής οξύτητας: Κιτρικό οξύ (Ε330).

Ο ρόλος των συντηρητικών στα φρούτα:

Διοξείδιο του θείου: Είναι από τα αρχαιότερα πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για την συντήρηση κυρίως των κρασιών. Σήμερα είναι ένα από τα πιο δραστικά πρόσθετα και έχει πολλαπλή χρήση. Βοηθάει στην καταπολέμηση της ανάπτυξης των μυκήτων και των βακτηρίων, προστατεύει τα τρόφιμα από οξειδωτικές αλλοιώσεις. Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες.

Κιτρικό οξύ: Το κιτρικό οξύ έχει πολλές λειτουργίες, εμπλουτίζει την δράση πολλών αντιοξειδωτικών, όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αντιοξειδωτικό από μόνο του. Χρησιμοποιείται κυρίως ως ρυθμιστής οξύτητας καθώς και ως αρωματικό συστατικό. Αυξάνει την σταθερότητα της δομής στις μαρμελάδες και μειώνει την αλλοίωση των φρούτων λόγω ενζυματικών δράσεων. Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads