11/3/2018 13:16

Η χοληστερίνη είναι ένας τύπος λιπώδους ουσίας που παράγεται από το ήπαρ και όταν βρίσκεται σε φυσιολογικές τιμές δεν αποτελεί απειλή για την υγεία μας. Ωστόσο όταν τα επίπεδα της χοληστερίνης είναι πολύ υψηλά τότε πάσχουμε από υπερχοληστερολαιμία. Τα άτομα που η διατροφή τους περιέχει πολλά λιπαρά κινδυνεύουν να αναπτύξουν τη νόσο. 

Τι ειναι η κακή χοληστερίνη;

Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή LDL χοληστερίνη ονομάζεται και “κακή” χοληστερίνη. Σε μεγάλες ποσότητες δημιουργεί πλάκες που φράσσουν τις αρτηρίες και μπορεί να βλάψουν την υγεία μας. 

Τι ειναι η καλή χοληστερίνη;

Η καλή χοληστερίνη ή η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ή HDL χοληστερίνη μεταφέρει την κακή χοληστερίνη από τις αρτηρίες και πίσω στο συκώτι όπου και αποβάλλεται από το σώμα. 

κακή χοληστερίνη: Ποιοι ειναι οι κίνδυνοι της στο αίμα;

Τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερίνης στο σώμα αυξάνουν τις πιθανότητες να φράξει πλήρως κάποια αρτηρία όπου σε αυτή την περίπτωση μπορεί να έχουμε μια καρδιακή προσβολή (εάν η φραγμένη αρτηρία μεταφέρει αίμα στην καρδιά) ή εγκεφαλικό επεισόδιο (εάν μεταφέρει αίμα στον εγκέφαλο). 

Ποια ειναι τα συμπτώματα της κακής χοληστερίνης;

Δυστυχώς συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα στην περίπτωση της υπερχοληστερολαιμίας (κακής χοληστερίνης). Σε ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανιστεί πόνος στην κνήμη καθώς σε αυτό το σημείο το σώμα είναι πιο στενό. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως δεν εμφανίζονται συμπτώματα και γι’ αυτό το λόγο πρέπει ο γιατρός να μας συστήσει να κάνουμε εξετάσεις αίματος. 

Τροφές με υψηλή χοληστερίνη: Κόκκινο κρέας

Όπως κι άλλες τροφές που περιέχουν πολλά λιπαρά, έτσι και το κόκκινο κρέας έχει την τάση να αυξάνει την κακή χοληστερόλη στο αίμα. Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη αυτό δεν ισχύει για τα μη λιπαρά κρέατα. 

Τροφές με υψηλή χοληστερίνη: Βούτυρο

Το φρυγανισμένο ψωμί με βούτυρο είναι πραγματικά πεντανόστιμο αλλά δυστυχώς το βούτυρο αυξάνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Ένα κουτάλι της σούπας βούτυρο περιέχει 30 mg χοληστερίνης κι αυτό είναι το 10% της ημερήσιας προτεινόμενης κατανάλωσης. 

Τροφές με υψηλή χοληστερίνη: Γλυκά

Μπορεί να σας αρέσουν, σε ποιον δεν αρέσουν άλλωστε, αλλά είναι γνωστό ότι όσοι πάσχουν από υψηλή χοληστερίνη πρέπει να τα αποφεύγουν. 

Τροφές με υψηλή χοληστερίνη: Αλκοόλ

Εάν πίνετε ένα ποτό μία φορά στο τόσο δεν κινδυνεύετε βεβαίως αλλά εάν είστε από αυτούς που το “τσούζουν” καθημερινά τότε θα έχετε πρόβλημα. Στην πραγματικότητα το αλκοόλ αυξάνει τα τριγλυκερίδια τα οποία είναι παρόμοια με την χοληστερίνη. 

Τροφές με υψηλή χοληστερίνη: Fast food

Αυτό είναι σίγουρα κάτι που το ξέρετε ήδη, το έτοιμο φαγητό αυτού του τύπου έχει πελώριες ποσότητες χοληστερίνης. 

Τροφές με υψηλή χοληστερίνη: Τυρί

Τα άτομα που πρέπει να προσέχουν λόγω αυξημένης χοληστερίνης θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση τυριών. Δεν είναι όλα τα τυρία τα ίδια βεβαίως. Το κατσικίσιο τυρί παραδείγματος χάρη έχει πολύ λιγότερα λιπαρά από το τσένταρ. 

Τροφές με υψηλή χοληστερίνη: Γαρίδες

Μην σας ξεγελά το μέγεθός τους: είναι βόμβες χοληστερίνης! Στα 100 γρ. περιέχουν 189 mg χοληστερίνης, πάνω από το 60% της ημερήσιας προτεινόμενης κατανάλωσης. 

Ποια ειναι τα συνιστώμενα επίπεδα χοληστερίνης;

Η χοληστερίνη υπολογίζεται σε χιλιοστόγραμμα (mg) χοληστερόλης για κάθε δεκατόλιτρο (dL) αίματος. Ένα αποτέλεσμα κάτω από 200 mg/dL (5,2 mmol/L) είναι ιδανικό. Ένα επίπεδο κάπου μεταξύ 200-239 mg/dL (5,2-6,2 mmol/L) βρίσκεται οριακά κάτω από το νούμερο υψηλού κινδύνου. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα διαιτητικό πλάνο με χαμηλή χοληστερόλη. Μια τιμή πάνω από 240 mg/dL (6,3 mmol/L) είναι το όριο υψηλού κινδύνου.

Η καθιστική ζωή επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης;

Η καθιστική ζωή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου. Τριάντα λεπτά άσκηση την ημέρα βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης. Και μην φανταστείτε ότι χρειάζεται να ασκήστε έντονα, απλά να κινείστε.

Το φύλο παίζει ρόλο στα επίπεδα της χοληστερίνης;

Οι άνδρες αναγκάζονται να ελέγξουν σε μικρότερη ηλικία τα επίπεδα της χοληστερίνης τους από ότι οι γυναίκες. Οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση έχουν χαμηλότερα επίπεδα από τους άνδρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας. 

Οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερη κίνδυνο υψηλής κακής χοληστερόλης;

Εκτός από όλες τις άλλες γνωστές συνέπειες του καπνίσματος, ο καπνός μειώνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης στο αίμα και δεν επηρεάζονται μόνο οι καπνιστές. Όλοι οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με τον καπνό του τσιγάρου κινδυνεύουν εξίσου. Τα καλά νέα είναι ότι στα άτομα που κόβουν το τσιγάρο, τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης αυξάνονται μετά από μικρό χρονικό διάστημα. 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads