7/3/2018 13:20

Επίκαιρη Ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Αθηνών, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με θέμα την κατάργηση της προστασίας των συντάξεων των ΑμεΑ από τον Νόμο Κατρούγκαλου.

Η Βουλευτής αναφέρει πως το άρθρο 13 του ν. 4387/2016 περί ανωτάτου ορίου καταβολής σύνταξης, ο οποίος ισχύει από 1/10/2017, αιφνιδίασε τους συνταξιούχους με βαριά αναπηρία 80% και άνω και τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ως προστατευόμενο μέλος Άτομο με Αναπηρία.

Η Κατερίνα Παπακώστα υπογραμμίζει στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης πως οι διατάξεις νόμων περί Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία και των παροχών τους δημιουργούν αυστηρό αναγκαστικό δίκαιο, το οποίο δεν επιδέχεται κατάργηση, τροποποίηση επί τα χείρω ή αναστολή ισχύος. Κατά συνέπεια, δεν μπορούν να καταργηθούν ή να ανασταλεί η ισχύς των διατάξεων των νόμων περί μνημονιακών απαλλαγών των Αναπήρων συνταξιούχων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω από τις προβλεπόμενες στους εν λόγω νόμους κρατήσεις.

Παρόλα αυτά, κατά των καθορισμό των συντάξεων του Οκτωβρίου και χωρίς να υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη για την κατηγορία Αναπήρων συνταξιούχων στην σχετική Ερμηνευτική Εγκύκλιο, η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων υπήχθη στις ρυθμίσεις του άρθρου 13 του ν. 4387/2016. Η Βουλευτής διαπιστώνει πως η συγκεκριμένη υπαγωγή έχει ως συνέπεια την δραματική μείωση των συντάξεων και οι δικαιούχοι τους να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη των αυξημένων εξόδων τους.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads