10/2/2018 16:46

Με αφορμή την περίοδο της Σαρακοστής που ξεκινάει σε λίγες ημέρες toavriotisygeias.gr σας δίνει ιδέες για μία νόστιμη σαρακοστιανή συνταγή, την οποία μοιράζεται αποκλειστικά μαζί μας ο Γιάννης Κουμάνης του ”Μαγειρίον Βερσαλλίες” στην Καλαμάτα. Αν βρεθείτε στην όμορφη πρωτεύουσα της Μεσσηνίας μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το συγκεκριμένο χώρο.

Τα σαλιγκάρια σίγουρα τα προτιμάμε για τη γεύση τους, αλλά χρήσιμο είναι να ξέρουμε ότι έχουν μεγάλη διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά, πρωτεΐνες, φώσφορο και ασβέστιο. Τα σαλιγκάρια μεγαλώνουν σε φυσικό περιβάλλον και τρέφονται με ελεγμένα φυτά.

Υλικά:

1 κιλό σαλιγκάρια

1 μέτριο φινοκιο

500 γρ σπανάκι

300 γρ βρασμένα ρεβίθια

3-4 σκελίδες σκόρδου

1 μάτσο μυρώνια

3 μέτριες ντομάτες κυβακια

1 μάτσο κρεμμύδια φρέσκα

1/2 μάτσο μάραθο

1 ποτηράκι λευκό κρασί

Αλάτι και φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα ευρύχωρο ρηχό ταψί βάζουμε τα σαλιγκάρια έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια μόνο στρώση. Καλύπτουμε με νερό μέχρι να σκεπαστούν.

Τα ζώντανα θα αρχίσουν να βγαίνουν από το κέλυφος. Τα βγάζουμε σε μια λεκάνη στην άκρη . Επαναλαμβάνουμε με όσα δείξουν κινητικότητα για αρκετή ώρα και υπομονή. Τα υπόλοιπα τα πετάμε.

Περνούμε τα ζωντανά σαλιγκάρια και τα βάζουμε σε ένα μείγμα νερού και ξυδιού που κοχλάζει.τα αφήνουμε για ένα τέταρτο. Στραγγίζουμε και τοποθετουμε σε κατσαρόλα μαζί με κρεμμύδια, φινοκιο σε λεπτές φέτες,ρεβίθια, και σκόρδο. Ανακατεύουμε και σωταρουμε σε δυνατή φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να το πιει . προσθέτουμε την ντομάτα, τον μάραθο,το σπανάκι ,αλάτι, πιπέρι και μια κούπα νερό. Βάζουμε καπάκι στην κατσαρόλα και βράζουμε για 20 λεπτά να μαραθούν τα μυρωδικά αλλά όχι να χάσουν το χρώμα. Κουνάμε κατά την διάρκεια την κατσαρόλα σκεπασμένη.

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειαστεί.

Το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Σερβίρουμε μια μια ψητή φέτα μαύρου ψωμιού.

Καλή σας όρεξη!

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads