8/2/2018 20:50

Φωτιά έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό με την συγκεκριμένη υπόθεση αφού κυβέρνηση και αντιπολίτευση φτάνουν στα άκρα την μεταξύ τους αντιπαράθεση.

Σημειώνεται ότι, η έρευνα των ελληνικών αρχών για τη Novartis διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο. Οι αμερικανικές αρχές είχαν όμως αρχίσει να ασχολούνται με το θέμα πολύ νωρίτερα. Ήδη από το καλοκαίρι του 2016 ο κολοσσός της φαρμακοβιομηχανίας Novartis απασχολεί τη διεθνή επικαιρότητα για μια ακόμη υπόθεση διαφθοράς αυτή τη φορά στην Ελλάδα.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία των καταθέσεων, όπως προκύπτουν από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της δικογραφίας που έχουν διαρρεύσει σχετικά με τα πολιτικά πρόσωπα και τα ποσά που λάμβαναν.

Tις πρακτικές που χρησιμοποιούσε η Novartis για να δωροδοκεί τους γιατρούς αποκαλύπτουν οι καταθέσεις που δόθηκαν στο FBI και περιλαμβάνονται στη δικογραφία. 

Στη δικογραφία αναφέρονται και οι εταιρείες που χρησιμοποιούσε η Novartis ως μεσάζοντες για να διοργανώνει ταξίδια για γιατρούς και όχι μόνο. 

Οι «καθαρές ημέρες»

Ένα ακόμη ιδιαίτερο στοιχείο που αναφέρεται στη δικογραφία είναι οι λεγόμενες «καθαρές ημέρες». Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα, το οποίο, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, χρησιμοποιούσε η εταιρεία προκειμένου να απαλλάσσεται από ενοχοποιητικά στοιχεία. 

Πιο συγκεκριμένα μία ή δυο ημέρες το χρόνο  οι διευθυντές των τμημάτων έστελναν email στους υπαλλήλους προκειμένου να καταστρέφουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Συνολικά στην υπόθεση, υπάρχουν καταγγελίες σε βάρος περισσότερων από 4.500 γιατρών, οι οποίοι υποτίθεται ότι παίρνουν «δωράκια» από τη Novartis, προκειμένου να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους. 

Της Δήμητρας Γιώτη

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads