5/2/2018 19:10

Την επιλογή της κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση και την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στην ομιλία του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Πάτρα.

Εκ των κυριότερων σημείων της ομιλίας του κ. Ξανθού:

«Οι ανασφάλιστοι μόνο με το ΑΜΚΑ τους μπορούν να περιθάλπτονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ακριβώς όπως οι ασφαλισμένοι, να κάνουν εξετάσεις και να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους. Για πρώτη φορά εμπεδώνεται η αντίληψη ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που το δικαιούνται όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος και ασφαλιστικής ενημερότητας. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και στην προσπάθεια αναβάθμισής του παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες. Υπάρχουν ακόμη πολλές ελλείψεις και προβλήματα, προφανώς και δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την εικόνα του συστήματος υγείας σε κάποιες περιοχές, ειδικά στις άγονες, δυσπρόσιτες και νησιωτικές αλλά η εικόνα βαίνει βελτιούμενη καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό (μόνιμο και επικουρικό) ενώ από το 2016 και έπειτα όχι μόνο σταμάτησε η πτώση αλλά άρχισαν να αυξάνονται τα όρια δαπανών για τη λειτουργία του ΕΣΥ.

Όσον αφορά τη φαρμακευτική πολιτική ο κ. Ξανθός επεσήμανε την αξία της συγκρότησης πλαισίου για την αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση των τιμών στα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα, ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες και ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα του  συστήματος υγείας».

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads