31/1/2018 13:25

Ήταν μεγάλη τιμή και χαρά να είμαστε προσκεκλημένοι στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στην Υγεία το Σαβ/κυριακο 27-28 Ιανουαρίου 2018 στην Καλαμάτα. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και έχει την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τον Δήμο Καλαμάτας και πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο Θεόδωρος Αγγελόπουλος του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

«Κινηματογράφος και Υγεία» – Το ντοκιμαντέρ ως καταλύτης για συζήτηση, πρόληψη και αλλαγή

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην υγεία προβλήθηκαν κινηματογραφικές ταινίες, οι οποίες με αφορμή μία διαταραχή υγείας συνθέτουν ένα έργο που οδηγεί σε δημιουργική σκέψη, λειτουργία και αντιμετώπιση.Το φεστιβάλ φιλοξένησε ειδικούς σε θέματα υγείας και δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρέχοντας ένα πλαίσιο διαλόγου γύρω από τα παγκόσμια ζητήματα της εκάστοτε θεματικής.

Συνολικά προβλήθηκαν 15 ντοκιμαντέρ διακεκριμένων σκηνοθετών σχετικά με την υγεία.
Στόχος του αφιερώματος, που έγινε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, ήταν να εγείρει αφορμές για συζήτηση και προβληματισμό, καθώς και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για φλέγοντα θέματα που αφορούν την υγεία, σωματική και ψυχική, και κατ’ επέκταση την ίδια την κοινωνία.

Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ταινία «Βουκεφάλας» (Ελβετία). H Celine van Till ήταν αμαζόνα της Εθνικής Ομάδας Ιππασίας ντρεσάζ της Σουηδίας, όταν υπέστη έναν σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι σε ένα δραματικό ατύχημα. Ήταν μόλις 16 ετών. Σε κώμα για εβδομάδες, συνήλθε έχοντας χάσει την ικανότητα να μιλά και να περπατά. Ο «Βουκεφάλας» είναι ένα φιλμ για τη ζωή της, το πάθος της και το πεπρωμένο της. Η προβολή της έγινε παρουσία του σκηνοθέτη Damien Marti ενώ στην Καλαμάτα βρέθηκε και η πρωταγωνίστρια της ταινίας Celine van Till.Όπως ήταν επόμενο η ταινία μας άγγιξε με έναν τρόπο ιδιαίτερο. Στα 35′ λεπτά του φιλμ όλοι περιμέναμε την εξέλιξη της υπόθεσης με αμείωτο ενδιαφέρον.


Ακόμη είδμαμε το ντοκιμαντέρ «Βυζιά», το οποίο θα προβληθεί και στους κινηματογράφους. Βυζιά… Ιστορίες γλυκές, ιστορίες πικρές. Με αρχή, χωρίς τέλος. Ιστορίες έρωτα, ιστορίες ζωής, παιδικές, παλιές. Τις ζούμε, τις σκεφτόμαστε, σπάνια όμως τις ακούμε.Το συγκεκριμένο έργο τράβηξε την προσοχή μας από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Μας έκανε εντύπωση η πρωταγωνίστρια και το πως η ίδια άρχισε να αφηγείται την ιστορία της από τα εφηβικά της χρόνια, το φλέρτ, τον έρωτα, τον καρκίνο που χτύπησε την πόρτα της και πως εκείνη πάλεψε μαζί του…
Η προβολή έγινε παρουσία των σκηνοθετών Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη.
Ακολούθησε συζήτηση με τη Χαρά Γεωργαντά, παθολόγο-ογκολόγο.

Τέλος παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Με ανοιχτά φτερά» το οποίο αναφερόταν σε μια ομάδα χορευτών με αναπηρία και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη ζωή μέσα από την τέχνη τους. Παρέστη η σκηνοθέτις Βίβιαν Παπαγεωργίου, ακολούθησε παράσταση σύγχρονου χορού από την ομάδα Dagipolis. Φυσικά το μήνυμα που εισπράξαμε όλοι ως θεατές είναι πως πρέπει να παλεύουμε συνεχώς για όλα τα πράγματα στη ζωή από τα πιο μικρά έως τα πιο μεγάλα..

Η καλλιτεχνική Δ/ντρια του Φεστιβάλ Τζίνα Πετροπούλου δήλωσε στο www.toavriotisygeias.gr ότι ”το αφιέρωμα στην υγεία είχε μεγάλη επιτυχία και ο κόσμος έδειξε ενδιαφέρον. Η ψυχολόγος Τέση Λαζαράτου και ο Καθ. Ψυχιατρικής Φώτης Καγκελάρης είχαν εκφράσει ανησυχία για την απήχηση που θα είχε στους θεατές επειδή η θεματολογία των ντοκιμαντέρ και ταινιών πιθανότατα να προκαλούσε μελαγχολία”.

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται καθημερινά με προβολές ταινιών και ντοκυμαντέρ έως τις 7 Φεβρουαρίου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Της Δήμητρας Γιώτη

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads