Γράφει για το avriotisygeias.gr η Μίριανα Σέλακοβιτς,Ψυχίατρος « Σισμανόγλειο»

Το Πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο (ΠΨΕ) είναι ένα επεισόδιο με απότομη συνήθως εμφάνιση ψυχωτικής συμπτωματολογίας, ενώ δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις από το ιστορικό του ατόμου ότι προϋπάρχει κάποια ψυχιατρική διαταραχή στην όποια να οφείλεται η συμπτωματολογία αυτή. Το ΠΨΕ μπορεί να είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, χωρίς να επαναληφθεί ξανά στην διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Η ψυχωτική συμπτωματολογία περιλαμβάνει σκέψεις( παραληρητικές ιδέες ) και συμπεριφορές (ψευδαισθήσεις, αποδιοργανωμένος λόγος , έντονα αποδιοργανωμένη ή κατατονική συμπεριφορά) που συνήθως χαρακτηρίζονται ως παράλογες. Τα άτομα με ψυχωτική συμπτωματολογία στο βάθος του χρόνου αναπτύσσουν τη δική τους πραγματικότητα η οποία διαφέρει από την πραγματικότητα των υπολοίπων ανθρώπων. Έγκυρη αντιμετώπιση της κατάστασης δεν έχει μόνο θεραπευτικό ρολό, αλλά έχει ταυτόχρονα και προληπτικό ρόλο.

Ένα ΠΨΕ μπορεί να αντιπροσωπεύει συμπτωματολογία κατά την έναρξη της σχιζοφρένειας, σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής, συναισθηματικής διαταραχής ή λόγω μη αναφερόμενης χρήσης ουσιών. Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός παθολογικών και νευρολογικών παθήσεων μπορεί να εκδηλωθούν με ΠΨΕ όπως κακώσεις κεφαλής, επιληψία, σαρκοείδωση, λοιμώξεις (ΗΙV, εγκεφαλίτιδα).

Το πολύ ενδιαφέρον στην έρευνα έχει στραφεί ως προς τα αίτια του ΠΨΕ τα οποία είναι μερικώς γονιδιακά και μερικώς περιβαλλοντικά. Οι γενετιστές προτείνουν μια σειρά από μόρια – στόχους που θα μπορούσαν να ενέχονται στις συναφείς αναπτυξιακές διεργασίες οι οποίες καταλήγουν στην έκφραση της νόσου, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί επιρροή των περιβαλλοντικών παραγόντων οι οποίοι διακρίνονται σε:

-Πρώιμοι ( περιγεννητικές επιπλοκές, ιογενής έκθεση ,στρες και κακή διατροφή της μητέρας)

-Όψιμοι ( τραύμα, κατάχρηση ουσιών, μετανάστευση, αστικοποίηση, ψυχοπιεστικά γεγονότα)

Για παράδειγμα η μετανάστευση πολλαπλασιάζει το κίνδυνο νόσησης μέχρι και επτά φορές και οι απόγονοι των μεταναστών έχουν διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τους γονείς τους. Παρομοίως, όσο αφορά την κατάχρηση ουσιών ειδικά αμφεταμίνες, κοκαΐνη και ινδική κάνναβή φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα νόσησης.

Σε σχέση με την χρήση ινδικής κάνναβης( χασίς, μαριχουάνα, skunk …) σχετικός κίνδυνος νόησης είναι πενταπλάσιος σε άτομα ηλικίας κάτω από 16 ετών που κάνουν συστηματική χρήση. Ενώ μια μειονότητα των νέων μικρότερη από 3% που κάνουν περιστασιακή χρήση κινδυνεύουν να νοσήσουν από διαταραχή του ψυχωτικού φάσματος λόγω του ότι έχουν μια ευαλωτότηα (γενετική) η οποία μπορεί να διαπιστωθεί μόνο αν κάποιος κάνει την χρήση κάνναβης.
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads