Εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, πολιτικά πρόσωπα, ειδήμονες, επιστημονική κοινότητα και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», συγκεντρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να εργαστούν από κοινού προς την εξάλειψη του ιού της Ηπατίτιδας C (HCV) από την Ελλάδα μέχρι το 2030, υπογράφοντας τη διακήρυξη «Μανιφέστο Εξάλειψης της Ηπατίτιδας C – Hepatitis C Elimination Manifesto».

Η εκδήλωση, έπεται της πρώτης Διάσκεψης Κορυφής «European HCV Policy Summit», η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 και ήταν αφιερωμένη στην εξάλειψη του ιού της Ηπατίτιδας C (HCV) στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης παρουσιάστηκε το «Μανιφέστο Εξάλειψης της Ηπατίτιδας C» για τη χάραξη πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να επιτευχθεί η εξάλειψη έως το 2030.

Ο Γιώργος Κύρτσος, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που φιλοξένησε την εκδήλωση, δήλωσε «Η εξάλειψη της Ηπατίτιδας C στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μέχρι το 2030 μπορεί να γίνει πράξη, αρκεί να είμαστε ενωμένοι, δημιουργικοί και να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες που μας δίνονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακολουθώντας τη σωστή πολιτική στο ζήτημα θα στείλουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να βγούμε, ακολουθώντας μία προσέγγιση βήμα-βήμα, από την κρίση στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα».

Ο Πάνος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Υγείας, δήλωσε «Η επιτυχημένη διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες έδωσε την ευκαιρία για πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες 5.500 ασθενών. Το Υπουργείο Υγείας στις 28 Ιουλίου προχώρησε στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Συνεπείς απέναντι στις δεσμεύσεις μας για εκρίζωση της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030 προχωράμε και στη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, η οποία θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες».

Ο Νίκος Μανιός, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, τοποθετήθηκε επί του θέματος «Το Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεχίζει να στηρίζει την προσπάθεια καταπολέμησης λοιμωδών νοσημάτων και δεσμεύεται για επανάληψη της Συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 20/12/2016 με θέμα HIV και άλλα λοιμώδη νοσήματα που συνμεταδίδονται (ηπατίτιδα C, εξαρτήσεις ναρκωτικών ουσιών)».

Ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, δήλωσε «Η εξάλειψη της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα είναι εφικτή, αλλά προϋποθέτει την άμεση εφαρμογή του Εθνικού μας Σχεδίου και κυρίως προώθηση του ασυμπτωματικού ελέγχου, σχεδιασμένη προσέγγιση των ομάδων υψηλού κινδύνου και ενίσχυση των ηπατολογικών κέντρων με στόχο την υλοποίηση των απαραίτητων πρόσθετων δράσεων».

Ο Γιώργος Καλαμίτσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέα” δήλωσε «Η ηπατίτιδα C αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας. Για να φανούμε συνεπείς απέναντι στη δέσμευση προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με την εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030, οφείλουμε να υλοποιήσουμε κατάλληλες- στοχευμένες παρεμβάσεις με γνώμονα τις ανάγκες πρωτίστως των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Οφείλουμε επιτέλους να αναλογιστούμε τις ανισότητες στον τομέα της υγείας που αντιμετωπίζουν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και οι κρατούμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα. Η διεύρυνση των κριτηρίων πρόσβασης, η αποζημίωση διαγνωστικών εξετάσεων καθώς και η ανίχνευση των χιλιάδων ασθενών που παραμένουν αδιάγνωστοι πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα».

Σχετικά με την Ηπατίτιδα C στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

  • ηπατίτιδα C αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, καθώς έχει υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα. Έως 180 εκατομμύρια άτομα έχουν προσβληθεί από τον ιό σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεταξύ 350,000-500,000 άνθρωποι πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με τον ιό.

  • Στην Ευρώπη, οι θάνατοι από HCV ανά έτος είναι περισσότεροι από τους θανάτους από HIV.

  • Στην Ελλάδα, 90.000-160.000 άτομα κατά προσέγγιση έχουν έρθει σε επαφή με τον HCV και 75.000 – 130.000 άτομα έχουν χρόνια ηπατίτιδα C. Πρόσφατη έρευνα καταδεικνύει ότι περίπου το 80% των ασθενών με ηπατίτιδα C δεν γνωρίζει ότι ζει με τη νόσο, ενώ υπολογίζεται ότι μόνο το 58% των διαγνωσμένων ασθενών έχει λάβει θεραπεία. (Παπαθεοδωρίδης, 2015)

  • Σύμφωνα με προβλεπτικά μοντέλα, εκτιμάται ότι ο αριθμός των κιρρώσεων και των HCV σχετιζόμενων θανάτων στην Ελλάδα το 2030 θα αυξανόταν κατά 25% και 23%, αντίστοιχα, σε σχέση με το 2015, εφόσον εξακολουθούσαμε να χρησιμοποιούμε τα παλαιότερα θεραπευτικά σχήματα με βάση την ιντερφερόνη. Αντίθετα, η ευρεία χορήγηση άμεσης δράσης αντιικών φαρμάκων (DAAs) αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των κιρρώσεων και των HCV σχετιζόμενων θανάτων στην Ελλάδα στο μέλλον. (Γκούντας, 2017)

Σχετικά με την Εξάλειψη

  • Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο στόχος της εξάλειψης της ηπατίτιδας C θα είναι εφικτός εφόσον στοχευμένες προσπάθειες επιτύχουν να μειωθεί μέχρι το 2030 κατά 90% η επίπτωση και κατά 65% η θνητότητα από την HCV λοίμωξη σε μία καθορισμένη γεωγραφική περιοχή.

  • Η εξάλειψη της ηπατίτιδας C θεωρείται ότι είναι πλέον δυνατή λόγω των πρόσφατων θεραπευτικών εξελίξεων, που μετέτρεψαν την HCV λοίμωξη σε ιάσιμη νόσο για την πλειονότητα των περιπτώσεων – τα ποσοστά ίασης σε ατομικό επίπεδο έχουν εξελιχθεί από <10% το 1991 (με την πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για την ηπατίτιδα C, την ιντερφερόνη) σε >95% το 2017 (με την έγκριση αρκετών DAAs) και παράλληλα το ποσοστό των διαγνωσμένων ασθενών που μπορούν ή επιθυμούν να λάβουν τη θεραπεία αυξήθηκε από περίπου 50% σε σχεδόν 100%.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads