Aποκλειστική συνέντευξη του Τομεάρχη Υγείας ΝΔ Βασίλη Οικονόμου στο www.toavriotisygeias.gr

Συνέντευξη Δήμητρα Γιώτη

 Κύριε Οικονόμου, πως σχολιάζετε την κίνηση φαρμακευτικής εταιρείας για απόσυρση ογκολογικού σκευάσματος; Να επισημάνουμε βέβαια ότι η ROCHE εξέδωσε νέα ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία θα διαθέτει δωρεάν σε όλους τους ασθενείς που  βρίσκονται υπό αγωγή αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο φάρμακο. 

Πρωταρχικός στόχος για την ΝΔ όσον αφορά στην πολιτική για το φάρμακο είναι να εξασφαλιστεί ότι η πολιτεία θα παρέχει στους πολίτες  την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με την εξέλιξη της τεχνολογίας φαρμάκων . Η ΝΔ έχει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της κοινωνικής της πολιτικής συνολικά.

Η θέση αυτή κινείται πέρα και πάνω από αντιδικίες και βεβαίως πέρα και πάνω από αποφάσεις εταιριών. Πάντως, αν η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της οδηγεί τα πράγματα στα άκρα και στην ακραία κατάσταση να μην υπάρχουν φάρμακα που καθορίζουν την ίδια τη ζωή των ασθενών, εκεί θα δώσει λόγο για ευθύνες και συνέπειες αυτών των ελλείψεων.
Μέριμνα της Πολιτείας  είναι να πιστοποιεί  και να καθορίζει α)την εισαγωγή του φαρμάκου στην ελληνική αγορά και β) την ανώτερη τιμή εισαγωγής του,  λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή και ευρωπαϊκά δεδομένα από πιστοποιημένους φορείς με εξελιγμένα μοντέλα κλινικών ελέγχων και μέσο όρο των τιμών από τις χώρες της Ευρωζώνης.
Ο ΕΟΠΥΥ από τη μεριά του με την αξιοποίηση της δύναμης του «μονοψωνίου» που κατέχει στην αγορά, με σωστή διαπραγμάτευση μπορεί να επιτύχει τη συμφέρουσα τιμή για τους ασφαλισμένους του, σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτή που ορίζει το Υπουργείο Υγείας.
Το Σύστημα Υγείας πρέπει να αναπτύξει συνέργειες με τις φαρμακευτικές εταιρείες στη βάση της συστηματικής αξιοποίησης των κλινικών μελετών ώστε να δώσει τη δυνατότητα αφενός μεν της ανάπτυξης  της φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα αφετέρου να εισρεύσουν οικονομικοί  πόροι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να εμπλουτιστεί με νέο  προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, το σύστημα υγείας της χώρας.

Τέλος, πρέπει να υπάρξει εμπλουτισμός του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τη προστασία του συστήματος από την υπερπροσφορά φαρμάκων, να λειτουργήσει το σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης των ασθενών έτσι ώστε να σταματήσει ο πληθωρισμός συνταγογράφησης χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους ασθενείς.

Κύριε Οικονόμου, ο κος Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι η ΝΔ θα πραγματοποιεί διανομή κατ οίκον ογκολογικών φαρμάκων; Θεωρείται ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό; Με αφορμή την συγκεκριμένη εξαγγελία του Προέδρου σας, η ηγεσία του ΥΥΚΑ δήλωσε ότι η ΝΔ προέρχεται από άλλο ”πλανήτη”. Εσείς θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο πάνω σ’ αυτό;

Αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία η ερώτησή σας για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση και να αποκαταστήσουμε μία πλάνη που με μεγάλη ευκολία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ  έχει “καλλιεργήσει”: 

Η ενασχόληση με τους αδύναμους, η ατζέντα της στήριξης των πιο αδύναμων, η ατζέντα της κοινωνικής αλληλεγγύης δεν αποτελεί προνόμιο της αριστεράς.  Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο λαϊκό Κόμμα, είναι ένα Κόμμα το οποίο στον πυρήνα του έχει τη στήριξη των πιο αδύναμων. Κοιτάξτε το τί έγινε στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια. 

Η κατάσταση  για τους ασθενέστερους, για τους φτωχότερους έγινε πολύ χειρότερη. Οι φτωχότεροι έγιναν πιο φτωχοί και, δυστυχώς, έγιναν περισσότεροι. Ο ΣΥΡΙΖΑ  κατάφερε τελικά και ζημίωσε τους λιγότερο προνομιούχους και το  έκανε αυξάνοντας τους φόρους και κόβοντας μία σειρά επιδομάτων μεταξύ αυτών και το ΕΚΑΣ. Ας μην μας κουνάνε λοιπόν το δάχτυλο οι υπεύθυνοι της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού. 

Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μία νευρικότητα εξαιτίας της ανάδειξης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μίας σειράς πολιτικών της ΝΔ  που στο κέντρο τους έχουν ένα ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και στοχευμένο σ’ αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους “χτυπάει” στο πεδίο που οι ίδιοι θεωρούσαν ως προνομιακό”.

Σας θυμίζω: Δέσμευση για την υλοποίηση των αναγκαίων προσλήψεων νοσηλευτών στο χώρο της υγείας, παράδοση κατ’ οίκον των φαρμάκων σε καρκινοπαθείς και χρονίως πάσχοντες, ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με 1 δις ευρώ.   

Η ΝΔ προωθεί κοινωνικές πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο, με κοστολογημένες και υλοποιήσιμες προτάσεις, αφήνοντας στην άκρη τον λαϊκισμό των δήθεν κοινωνικά ευαίσθητων “αριστερών”. 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads