Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εξέδωσε πριν λίγο επίσημη ανακοίνωση σχολιάζοντας την απόφαση της Φαρμακευτικής εταιρείας ROCHE να αποσύρει από την θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων το COTELLIC,ένα ειδικό φάρμακο για ασθενείς με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση του Ανδρέα Ξανθού. 

H ROCHE, μια Ελβετική πολυεθνική φαρμάκου με κύκλο εργασιών περίπου 200 εκ. ευρώ το χρόνο στην Ελλάδα, προχώρησε σε μια απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση αποσύροντας από τη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων το COTELLIC,ένα ειδικό φάρμακο για ασθενείς με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα που φέρουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Η εταιρεία επικαλείται τη μη βιωσιμότητα  της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά του εν λόγω σκευάσματος λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων ( επιπλέον έκπτωση 25% στα νέα πρωτότυπα φάρμακα)  που συμφωνήθηκαν με τους «δανειστές» και νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων της 2ης αξιολόγησης .

Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα  και αποτελεσματικά  φάρμακα δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα. Και ότι η προκλητική τακτική της ROCHE πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας  και από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.  Ήδη το Υπουργείο  Υγείας και η κυβέρνηση αναλαμβάνουν πολιτικές  πρωτοβουλίες  για να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτός ο εκβιασμός. Διαβεβαιώνουν   τους πολίτες ότι θα διασφαλίσουν με κάθε τρόπο τη συνέχιση της θεραπείας  όσων ασθενών έχουν ήδη τεθεί σε  αγωγή και την εγγυημένη φαρμακευτική  κάλυψη όσων στο μέλλον θα έχουν ανάλογη κλινική ένδειξη.

Από πλευράς της φαρμακευτικής εταιρείας ROCHE αναφέρονται τα εξής: Μετά την απόφαση της Πολιτείας να επιβάλει υποχρεωτική έκπτωση 25% για τα νέα, καινοτόμα φάρμακα, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1/1/2017, η Roche Hellas αποφάσισε να αποσύρει το ογκολογικό σκεύασμα Cotellic (cobimetinib) από τη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να διατίθεται στην ελληνική αγορά, χωρίς όμως το κόστος του να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads